goTenna: Για Επικοινωνία χωρίς Δίκτυο ή Ρεύμα (Για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης)















Όπως ξέρετε, είμαστε φειδωλοί στις παρουσιάσεις hardware, καθώς δεν βρίσκουμε κανέναν λόγο να διαφημίζουμε συσκευές πολυεθνικών που έτσι κι’ άλλως στην συντριπτική τους πλειοψηφία, έναν μήνα μετά την κυκλοφορία τους, οι ίδιοι οι κατασκευαστές θα τις ξεχάσουν και θα σας προτρέπουν στην αγορά νέας με specs που οι περισσότεροι αποκλείεται
να αξιοποιήσουν.


Αυτές τις παρουσιάσεις τις αφήνουμε σε άλλους και εδώ, όσο άφορα το hardware, προτιμούμε να παρουσιάζουμε κάτι που θα είναι πραγματικά αξιόλογο, χρήσιμο και όχι ένα ακόμα άχρηστο γκάτζετ.

Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν, ελάτε να ρίξουμε μια ματιά στο goTenna.
Τι είναι το goTenna

Για σκεφτείτε ορισμένες καταστάσεις που δεν είναι υποθετικές και φανταστικές, μα αντιθέτως πραγματικά και σχετικά συχνά συμβάντα:
διακοπή ρεύματος
έλλειψη δικτύου
κατεστραμμένες υποδομές
περίπτωση ανάγκης/φυσικής καταστροφής

συνδυάστε τα με όποιο σενάριο θέλετε. Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση θα είναι το ίδιο:

ανάγκη για άμεση επικοινωνία, χωρίς όμως να υπάρχει αυτή η δυνατότητα λόγω τεχνικών ή/και φυσικών καταστάσεων.

Μια λύση σε αυτό, έρχεται να δώσει μια νέα συσκευή που εμφανίστηκε με τ’ όνομα: goTenna που μπορεί να δώσει την δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας ακόμα και αν δεν υπάρχει ενέργεια ή δίκτυο, κάτι που φυσικά μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο σε αρκετές περιπτώσεις. Το goTenna είναι μια μικρή αυτόνομη συσκευή, λεπτό σαν usb-stick που χωράει στην τσέπη με δυνατότητα σύνδεσης σε οποιαδήποτε smart-phone συσκευή (πχ, Android, iOS) και σχεδιασμένο για να είναι σε θέση να λειτουργήσει χωρίς καμία υπηρεσία παροχής Internet, Wi-Fi ή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας μέσω χαμηλών συχνοτήτων ραδιοκύματων 151-154 MHz, με άλλους χρήστες goTenna, μέσω Bluetooth LE (Low Energy). Η συσκευή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει τις φωνητικές κλήσεις, αλλά μπορεί να στείλει μηνύματα κειμένου και να διαμοιράσει την τοποθεσία σας (κάτι προφανώς σωτήριο, αν κάποιος έχει χαθεί ή σε περιπτώσεις καταστροφών, ακόμα και περιορισμού των επικοινωνιών). Ο βασικός τρόπος λειτουργίας του δηλαδή, βασίζεται επάνω στην λύση του Airchat, τ’ οποίο στηρίζεται σε οποιαδήποτε διαθέσιμη σύνδεση ραδιοεπικοινωνίας ή σε οιαδήποτε συσκευή μπορεί να μεταδίδει ήχο [δείτε σχετικά].
Πώς δουλεύει το goTenna:



Εντυπωσιακό όμως είναι και το εύρος της επικοινωνίας που κυμαίνεται από 1 έως 50 μίλια, ανάλογα με τα εμπόδια και τη γεωγραφία του τοπίου. Σύμφωνα με τον Daniela Perdomo, έναν από τους δημιουργούς του goTenna:

η μέγιστη ακτίνα 50 μιλίων είναι εφικτή μόνο αν είστε στην κορυφή ενός βουνού. Στο έδαφος -σε ανοιχτό χώρο- μπορείτε να πάρετε εύρος επικοινωνιών περίπου 9 μίλια και στην πόλη, χωρίς οπτική επαφή και με πολλά εμπόδια γύρω, θα πρέπει να πάρετε από 0,5 έως 1 μίλια απόσταση. Η μετάδοση δεδομένων στα 9600 bps είναι πολύ αργή για την αποστολή media, αλλά αρκετά ισχυρή για μηνύματα κειμένου.
Ασφάλεια και ιδιωτικότητα:



Βέβαια λόγω των κανονισμών ραδιοσυχνοτήτων, το goTenna, δεν λειτουργεί, όπως ένα Mesh-network, είναι από σημείο σε σημείο (p2p), αλλά μπορείτε να στείλετε μια “κραυγή” για όλους τους χρήστες goTenna στην περιοχή σας ή να συστήσετε μια ιδιωτική συνομιλία ομάδας. Στην περίπτωση αυτή (της ιδιωτικής συνομιλίας), θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ότι δεν έχουν υψηλή ιδιωτικότητα, εύκολα κάποιος που γνωρίζει (ή και τυχαία), μπορεί να παρεμβληθεί και να υποκλέψει τις συνομιλίες ενώ επίσης, αν δεν αφαιρέσετε την sim, ο πάροχος της κινητής τηλεφωνίας θα γνωρίζει το ακριβές σημείο σας (μέσω gps). Αν και προσφέρει μια ισχυρή κρυπτογράφηση, είναι ακόμα δύσκολη η ανθεκτική κρυπτογράφηση του ραδιοφάσματος και απαιτεί ακριβή τεχνολογία που προφανώς την διαθέτουν μόνο κρατικές υπηρεσίες.
Αυτονομία και Υλικό


Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, η μπαταρία του goTenna διαρκεί έως και 72 ώρες με χαμηλή χρήση, ενώ η φόρτισή της είναι ταχεία. Το περίβλημα της συσκευής είναι σκληρό και ανθεκτικό, αντέχει σε σκληρή χρήση και πεσίματα, ενώ διαθέτει και έναν πολύ ανθεκτικό, σε διάφορα χρώματα ιμάντα, ώστε να κουμπώνει με ασφάλεια παντού, προκειμένου μην πέσει και χαθεί, ενώ το μέγεθός της είναι λεπτό (σαν ένα usb-stck) και έχει μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από ένα στυλό, με το βάρος του ελάχιστα γραμμάρια, εντελώς αμελητέο δηλαδή.

Βασικά specs:
Antenna
2-watt radio
Flash μνήμη καλό για το 1000 των μηνυμάτων
Επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου
Βύσμα Micro-USB
Διασύνδεση δεδομένων BluetoothLE
Ενδεικτικές λυχνίες κατάστασης
Νάιλον ιμάντας σύνδεσης με σφίχτη
Αδιάβροχο
Έξτρα:

Μαζί με την συσκευή, διατίθεται και η goTenna app που μπορεί να χρησιμοποιηθεί off-line, περιλαμβάνοντας μια σειρά από χάρτες, προκειμένου να εντοπιστεί μια τοποθεσία. Έτσι δεν χρειάζεται ούτε διαδίκτυο, μα ούτε αναζήτηση σε Google Maps και άλλου, εξοικονομώντας ενέργεια και ταχύτητα.

Βασικά χαρακτηριστικά:
Αποστολή και λήψη μηνυμάτων κειμένου δωρεάν
Διαμοιρασμός θέσης με τους λεπτομέρειες offline χάρτες
Στιγμιαία μετάδοση εντός της εμβέλειας
Αυτόματο μήνυμα retry και επιβεβαίωση παράδοσης
Ατομικό και ομαδικό messaging
“Shout” εκπομπές σε όσους βρίσκονται εντός εμβέλειας
Προσέγγιση ατόμου στον χάρτη και ping τοποθεσίας
Επείγουσα συνομιλία
End-to-end κρυπτογράφηση (224-bit-elliptic curve) και αυτοκαταστρεφόμενα μηνύματα
-Ένα promo βίντεο




Απόκτηση και κόστος:

Αυτή η συσκευή μπορεί να λειτουργήσει οπουδήποτε στον κόσμο (νόμιμα χρειάζεται άδεια μετάδοσης) και ήδη είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ που έχουν την έγκριση της FCC, μα μπορεί να γίνει παραγγελία και από οποιοδήποτε άλλο σημείο.
Το κόστος ανέρχεται στα $ 149.99 (κάπου € 116) για την απόκτηση δυο συσκευών που είναι συμβατές με Android και iOS.

>>> η ιστοσελίδα του goΤenna.
Συμπερασματικά:

Η συσκευή σαν σύνολο είναι ενδιαφέρουσα και πραγματικά χρήσιμη. Η κατασκευή, μέγεθος και χαρακτηριστικά που διαθέτει είναι αξιόλογα, λειτουργεί αυτόνομα οπουδήποτε στον κόσμο, χωρίς καμία κρατική ή εταιρική εποπτεία των δεδομένων που μεταδίδονται, ενώ παρέχει και κρυπτογραφημένα ραδιοκύματα μέσω αλγορίθμων, αλλά δεν ξέρω αν η τιμή δεν είναι τόσο ελκυστική, λαμβανόμενων και των μεταφορικών εξόδων.


Είναι πάντως μια αρχή για την ευρεία χρήση τέτοιων συσκευών που προφανώς στο άμεσο μέλλον θ’ ακολουθήσουν και άλλες.


ΠΗΓΗ























Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις