ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ "ΣΩΣΤΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ"

Η Γερμανία κινδυνεύει με κατάρρευση: Οι πολυεθνικές ζητούν αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν από τις αντιρωσικές κυρώσεις 

Οι απώλειες που έχουν

υποστεί στους κύκλους εργασιών τους οι μεγαλύτερες πολυεθνικές γερμανικές εταιρείες λόγω των αντιρωσικών κυρώσεων τις οδήγησε να αιτηθούν κρατική αποζημίωση!

Η γερμανική κυβέρνηση είχε δώσει εγγυήσεις σε μεγάλες εταιρείες για έργα επενδύσεων στην Ρωσία, τα έργα αυτά διακόπηκαν καθώς οι ΗΠΑ επέβαλλαν τις αντιρωσικές κυρώσεις στο Βερολίνο και τώρα οι εταιρείες ζητούν υπέρογκες αποζημιώσεις από την γερμανική κυβέρνηση που αν δοθούν τότε η Γερμανία θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Μετά από έρευνα του Business Insider, η μία εταιρεία επιβεβαίωσε την διαδικασία, ενώ η άλλη που παράγει πολύ γνωστά αμάξια παραδέχεται ότι οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει τις δραστηριότητες των εταιρειών στην Ρωσία με τις λεγόμενες επενδυτικές εγγυήσεις.

Μετά την παρέμβαση της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, δεν έχουν δοθεί άλλες εγγυήσεις για ποσά ύψους περίπου 6,8 δισ. ευρώ.

Με τις εγγυήσεις που έχουν όμως ήδη δοθεί, οι εταιρείες μπορούν να έχουν αποζημιώσεις για ζημίες που έχουν προκύψει.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών (BMWK), ελήφθησαν συνολικά 15 αιτήσεις αποζημίωσης από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τις αρχές Νοεμβρίου.

Εκπρόσωπος εταιρείας δήλωσε:

«Όπως πολλές άλλες γερμανικές εταιρείες, η εταιρεία μου είχε εξασφαλίσει επενδύσεις στην Ρωσία μέσω εγγυήσεων επενδύσεων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης».

Μέχρι στιγμής, μόνο η Wintershall Dea, η θυγατρική πετρελαίου και φυσικού αερίου της BASF, είχε ανακοινώσει ότι θα κάνει χρήση κρατικών εγγυήσεων για προηγούμενες επενδύσεις στην Ρωσία. Τώρα ακολουθούν ακόμα περισσότερες!

Ο εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε:

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Wintershall Dea AG εκμεταλλεύτηκε τις ομοσπονδιακές επενδυτικές εγγυήσεις για την Ρωσία».

Αυτό περιλαμβάνει εγγυήσεις για επενδύσεις στην χώρα που εκδόθηκαν μεταξύ 2006 και 2016.

Στα μέσα Νοεμβρίου, ο υφυπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Michael Kellner (Συμμαχία 90/Οι Πράσινοι) δήλωσε, κατόπιν αιτήματος στην Bundestag (Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή), ότι μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 16 αιτήσεις από οκτώ εταιρείες που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το πλεονέκτημα των κρατικών επενδυτικών εγγυήσεων που είχαν εκδοθεί προηγουμένως για έργα στην Ρωσία.

Συνολικά είναι περίπου 2,8 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα σταμάτησε μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, με μεγάλες εταιρείες να σταματάνε από τότε τις δραστηριότητές τους αλλά τώρα να ζητάνε την αποζημίωση που είχε οριστεί με την γερμανική κυβέρνηση μέσω εγγυήσεων!

Έπεσε επίσης θύμα και της συνεχούς χρηματοδότησης της Ουκρανίας καθώς δημιούργησε τεράστια ελλείμματα στον προϋπολογισμό της, τα οποία όμως απαγορεύεται από το Σύνταγμα να τα «καλύψει».

Πρόκειται για το περιβόητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο χρέους το οποίο ενέταξε στο Σύνταγμα το 2009.

Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, με την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς να οδηγεί την χώρα σε οικονομική καταστροφή, ο αυστηρός περιορισμός των δημόσιων ελλειμμάτων δεν φαίνεται τελικά τόσο καλή ιδέα.

Επειδή λοιπόν η Γερμανία χρηματοδότησε δίχως όρια την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας και επειδή πλέον λόγω των αντιρωσικών κυρώσεων δεν προμηθεύεται φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο όπως λίγα χρόνια πριν, το οποίο έκανε την γερμανική οικονομία ανταγωνιστική, το Βερολίνο βρίσκεται ξαφνικά μπροστά σε μία πρωτοφανή οικονομική κρίση.

Για να γίνονται επ’ αόριστον χρηματοδοτήσεις πρέπει να μην υπάρχουν και όρια στα χρέη.

Στην Ελλάδα πολλοί θα πουν (και σωστά) ότι πρόκειται για «Θεία Δίκη».

Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί που επέβαλε η Γερμανία στην Ελλάδα στα χρόνια των μνημονίων έφεραν την κυριολεκτική εξαθλίωση του ελληνικού λαού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις