Πόλεμος κατά του δολαρίου από τις κεντρικές τράπεζες – Γιατί το ξεφορτώνονται από τα συναλλαγματικά τους αποθέματα
Η ασυγκράτητη άνοδος του δολαρίου
προκαλεί σημαντικές αναταράξεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, καθιστώντας πιο δύσκολο για τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες να ασκήσουν νομισματική πολιτική ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον καθώς οι αξίες των δικών τους νομισμάτων βυθίζονται.Στα ερωτήματα για τους λόγους που ασκείται πίεση στο δολάριο τι μπορεί τελικά να σταματήσει την άνοδό του, απαντά ανάλυση της Fidelity International Global Macro and Asset Allocation, που δημοσιεύθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2022
Το ντόμινο πτώσης των συναλλαγματικών ισοτιμιών
Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες πέφτουν σαν ντόμινο. Η λίρα, το γιεν, το ευρώ και το γιουάν άγγιξαν όλα τα χαμηλά πολλών ετών ή πολλών δεκαετιών έναντι του δολαρίου τις τελευταίες εβδομάδες.
Κάθε οικονομία αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις: η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, οι δημοσιονομικές ανατροπές στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι μακροοικονομικοί άνεμοι στην Κίνα ή ο ζήλος για μηδενικά επιτόκια στην Ιαπωνία.
Αλλά όλοι αντιμετωπίζουν έναν κοινό εχθρό στο αδυσώπητα ισχυρό νόμισμα των ΗΠΑ.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναγκάζονται ήδη να αντιδράσουν.
Οι παρεμβάσεις
Η Ιαπωνία παρενέβη για να στηρίξει το γιεν τον περασμένο μήνα.
Μια εβδομάδα αργότερα, η Τράπεζα της Αγγλίας επέστρεψε στην αγορά ομολόγων -προσωρινά ελπίζει- για να σταθεροποιήσει την αγορά χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου και τη λίρα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται στο προσεχές διάστημα να δεχθεί εκ νέου πίεση για να αποτρέψει άλλη μια έκρηξη στις αποδόσεις του χρέους της Ιταλίας και άλλων περιφερειακών οικονομιών της ευρωζώνης.
Ακόμη και η Κίνα, με μερικώς απελευθερωμένο το ισοζύγιο κεφαλαίων της, αισθάνεται τις επιπτώσεις της επίμονης ανόδου του δολαρίου.
Ο άνεμος ήταν ούριος για το δολάριο λόγω της κλίμακας της επιθετικότητας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ όσον αφορά τα επιτόκια, αλλά οι τρέχουσες κινήσεις φαίνονται αποτρεπτικές για την περαιτέρω άνοδο και η ανησυχία για τον αντίκτυπό τους στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα αυξάνεται.
Το ερώτημα τώρα είναι εάν αυτό το αποτέλεσμα συμβάλλει τελικά στο να ανοιγοκλείνει η Fed στην κύρια «πηγή» ισχύος του δολαρίου: τα ολοένα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ.
Μαζικές ρευστοποιήσεις
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο (πλην ΗΠΑ) ρευστοποίησαν αμερικανικά κρατικά ομόλογα αξίας 29 δισ. δολαρίων την εβδομάδα έως και την 5η Οκτωβρίου.
Συνολικά τις τελευταίες 4 εβδομάδες έχουν ρευστοποιήσει Treasuries αξίας 81 δισ. δολαρίων, όπως αποκαλύπτουν στοιχεία της Federal Reserve.
Πρόκειται για τις πλέον ακραίες εκροές από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.
Οι συνολικές τοποθετήσεις τους σε αμερικανικό χρέος έχουν μειωθεί στα 2,91 τρισ. δολάρια.
Σε αναζήτηση ρευστότητας
Με το αμερικανικό δολάριο πιο ισχυρό από ποτέ και τον κίνδυνο της ύφεσης να αυξάνεται, δεν εκπλήσσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες επιλέγουν να γεμίσουν με ρευστό τα ταμεία τους.
Οι υπεύθυνοι της νομισματικής πολιτικής από το Τόκιο έως το Σαντιάγο έχουν ήδη παρέμβει στην αγορά για να στηρίξουν τα νομίσματά τους με λύσεις της τελευταίας στιγμής, όπως η απευθείας πώληση δολαρίων στην αγορά,
Οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες πάντως κινούνται προληπτικά, όπως έγραψε σε πρόσφατο σημείωμα προς επενδυτές και ο Lou Crandall •, οικονομικ΄ςο αναλυτής της Wrightson ICAP.
Καθώς οι τοποθετήσεις τους σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα μειώνεται, οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν το ποσό του ρευστού που «παρκάρουν στον σχετικό μηχανισμό της Fed.
Στην περίοδο των 4 εβδομάδων οι τοποθετήσεις τους σε αυτόν αυξήθηκαν κατά 61 δισ. δολάρια.
Κατανομή της έκθεσης
Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν τώρα ανάγκη από το ρευστό αυτό, αλλά θέλουν να χτίσουν ένα μαξιλάρι ασφαλείας για να μπορέσουν να στηρίξουντο εθνικό τους νόμισμα σε ώρα ανάγκης, όπως εξηγεί στο Bloomberg o Alex Etra, senior strategist της Exante Data Inc.
Σημειώνεται ότι στη Νοτιανατολική Ασία τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος συρρικνώνονται ταχύτατα.
Στη Μαλαισία και την Ινδονησία τον Σεπτέμβριο υποχώρησαν σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από το 2020, ενώ στην Ταϊλάνδη διολίσθησαν σε χαμηλά πέντε ετών, πυροδοτώντας ανησυχία.
Στην Ιαπωνία τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος ήταν 1,24 τρισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο, έχοντας μειωθεί κατά 54 δισ. δολάρια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.
Οι τοποθετήσεις σε ξένα ομόλογα είχαν αξία 985 δισ. δολαρίων έναντι 1,04 τρισ. δολαρίων στα τέλη Αυγούστου, σε μία ένδειξη ότι η Ιαπωνία πούλησε μέρος αυτών για να χρηματοδοτήσει την παρέμβασή της στην αγορά συναλλάγματος,
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου