Στον δρόμο για το παγκόσμιο κράτος – Εθνικοποιήσεις εταιρειών προτείνει το ΔΝΤ λόγω πανδημίας



Ξεχάστε τα οικονομικά μοντέλα που ξέρατε», είναι το γενικό μήνυμα που περνάει το ΔΝΤ.
Την ώρα που ήδη αρκετές χώρες ετοιμάζονται για δεύτερο ή ακόμη και τρίτο κύμα κορωνοϊού,
εφαρμόζοντας νέα lockdown (όπως η Αυστραλία), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτρέπει τις κυβερνήσεις να μην φοβούνται τυχόν κρατικοποιήσεις εταιρειών-κολοσσών.

Η κρίση του κορωνοϊού θα μετασχηματίσει τις οικονομίες και οι υπεύθυνοι για την άσκηση της πολιτικής πρέπει να προετοιμαστούν γι’ αυτό, αναφέρουν κορυφαία στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σε άρθρο τους με τίτλο: «Δημοσιονομικές πολιτικές για έναν μετασχηματισμένο κόσμο».

Η επικεφαλής οικονομολόγος Γκίτα Γκόπινατ και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Υποθέσεων του Ταμείου Βίτορ Γκασπάρ, που είναι οι συντάκτες του άρθρου, σημειώνουν ότι «πολλές από τις θέσεις εργασίας που θα καταστραφούν από την κρίση πιθανόν δεν θα επανέλθουν» και για τον λόγο αυτό «θα είναι αναγκαίο να διευκολυνθεί η μεταφορά πόρων από τομείς που είναι πιθανόν να συρρικνωθούν μόνιμα, όπως των αερομεταφορών, σε τομείς που θα αναπτυχθούν, όπως των ψηφιακών υπηρεσιών».

Τα στελέχη του ΔΝΤ σημειώνουν ακόμη ότι θα πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ των εταιρειών που δεν έχουν ρευστότητα αλλά είναι αξιόχρεες και αυτών που δεν είναι αξιόχρεες.

«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν περαιτέρω μέτρα, όπως να χρησιμοποιήσουν μετατρέψιμα ομόλογα και να χορηγήσουν μετοχικό κεφάλαιο (ή ακόμη και να εθνικοποιήσουν προσωρινά) στρατηγικές και συστημικές εταιρείες.

Πολλές χώρες θα χρειαστεί, επίσης, να λάβουν γρήγορες και αποφασιστικές δράσεις για να βελτιώσουν τους νομοθετημένους μηχανισμούς για την επίλυση του υπερβάλλοντος χρέους και την αποτροπή μακροπρόθεσμων οικονομικών πληγών», αναφέρουν.

Το ΔΝΤ επισήμανε ότι οποιαδήποτε ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι “εξαιρετικά άνιση και πολύ αβέβαιη”, προτρέποντας παράλληλα τα κράτη να συνεχίσουν να εφαρμόζουν επιθετικά μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής τόνωσης για να στηρίξουν τις οικονομίες τους (όπως είναι η μαζική εθνικοποίηση εταιρειών).

Κορυφαία προτεραιότητα της δημοσιονομικής πολιτικής, σύμφωνα με το ΔΝΤ, παραμένει η δημόσια υγεία, καθώς οι πολιτικές που περιορίζουν τους κινδύνους για την υγεία συμβάλλουν σημαντικά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, βοηθώντας έτσι την οικονομική δραστηριότητα και απασχόληση και μειώνοντας τις πιέσεις στα δημόσια οικονομικά.

Το «πείραμα» με τις μεγάλες κρατικοποιήσεις συντελέστηκε ήδη τους προηγούμενους μήνες, όταν η μία μετά την άλλη οι χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική άρχισαν να μπαίνουν σε καθεστώς lockdown.

Η πρόταση για τη διάσωση αρκετών εταιρειών-κολοσσών (“στρατηγικές”, όπως τις ονομάζει το ΔΝΤ) μέσω κρατικοποιήσεων έπεσε ήδη από τον περασμένο Μάρτιο και ενδεχομένως με την οικονομική κρίση που έρχεται να εφαρμοστεί σε παγκόσμια κλίμακα.
















ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις