Προς ακυρωση η προδοτικη συμφωνια των Πρεσπων

 

Το μέλλον της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών παραμένει αβέβαιο τελικά, καθώς οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια ανοίγουν το δρόμο για πολλές κινήσεις, τόσο από την
Ελλάδα όσο και από τη Σκοπιανή αντιπολίτευση, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στην κατάργηση της προδοτικής συνθήκης.

Η Σκοπιανή αντιπολίτευση, η οποία και παραμένει κάθετη κατά της Συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ, δηλώνει πως αν γίνει κυβέρνηση θα κυνηγήσει την επιστροφή στην παλιά ονομασία και την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών μέσω του Συνταγματικού δικαστηρίου.
Διαβάστε το απόσπασμα από την συνέντευξη Μιλόσοσκι που δημοσιεύεται σήμερα στο Γερμανικό faz.net:
«Δημοσιογράφος: Tόσο εσείς όσο και το κόμμα σας, VMRO, συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε την προηγούμενη ονομασία. Εάν το VMRO κερδίσει τις προσεχείς εκλογές και έρθει στην εξουσία, θα επαναφέρει την παλιά ονομασία;
Μιλόσοσκι: Υπάρχουν τρόποι για να επιστρέψουμε στην παλιά μας συνταγματική ονομασία. Όμως όλες είναι περίπλοκες. Μια πιθανότητα είναι να προσφύγουμε στο Συνταγματικό δικαστήριο και να ανακηρύξουμε την συμφωνία με την Ελλάδα άκυρη. Αυτό μπορεί να γίνει έχοντας ως βάση το περυσινό δημοψήφισμα, στο οποίο δεν υπήρχε πλειοψηφία για την κατάργηση της παλιάς ονομασίας. Έπειτα έχουμε και αυτά τα μέλη της βουλής που ψήφισαν για την αλλαγή της ονομασίας μετά από εκβιασμούς και απειλές χωρίς να έχουν ελεύθερη βούληση. Τους είχαν απειλήσει με φυλάκιση, ο δημόσιος κατήγορος και οι υπόλοιποι δικαστές, οι οποίοι ήταν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, σε περίπτωση που δεν ψήφιζαν την αλλαγή της ονομασίας».

Αυτό φυσικά προβλέπει και την εκ νέου αύξηση του σκοπιανού εθνικισμού/αλυτρωτισμού, ωστόσο δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, να επικεντρωθεί στη δημιουργία μιας συμφωνίας προς το συμφέρον της Ελλάδας και όχι στην αναίμακτη παράδοση της μίας ελληνικής Μακεδονίας και ιστορία στο γιουγκοσλαβικό κρατίδιο.
Η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στα Σκόπια μπορεί να μετατραπεί σε μια μεγάλη ευκαρία για τη χώρα μας να πάρει πίσω όσα παρέδωσε χωρίς ενοχές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και να κερδίσει χρόνο για μια ευνοϊκότερη συμφωνία.



ΣΤΟΝ «ΠΑΓΟ» ΚΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Αβεβαιότητα και προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα για την Συμφωνία των Πρεσπών μετά την απόφαση του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου.   
Η Συμφωνία αναμένεται να είναι από τα πρώτα θέματα στην προεκλογική ατζέντα μαζί με το «όχι» του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων. Μέχρι τις εκλογές η χώρα θα κυβερνάται από υπηρεσιακή κυβέρνηση, γεγονός που σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση Αθήνας-Σκοπίων για επιμέρους ζητήματα της Συμφωνίας, δηλαδή τα σχολικά βιβλία και τα εμπορικά σήματα, θα παγώσει προσωρινά.
Οι δημοσκοπήσεις στην γειτονική χώρα φέρνουν πρώτο το συντηρητικό κόμμα VMRO του Κρίστιαν Μίτσκοσκι, το οποίο εάν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, εκτιμάται ότι θα δυσκολέψει την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία το κόμμα έχει καταγγείλλει ως «επιζήμια» για τα εθνικά συμφέροντα των Σκοπίων. 
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να ακυρωθεί. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν μία ενδεχόμενη κυβέρνηση του VMRO είναι σε θέση να την καταγγείλει εφόσον δεν έχει πλέον να κερδίσει κάτι, καθώς οι Βρυξέλλες έκλεισαν την πόρτα της εισόδου στην Ε.Ε.
Η δεύτερη και ίσως πιο επικρατέστερη εκτίμηση είναι ότι μία ενδεχόμενη συντηρητική κυβέρνηση στα Σκόπια θα πάρει σκληρή στάση ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας, δηλαδή θα αφήσει ανενεργές πτυχές της ή θα αναβάλλει τις αποφάσεις και θα ξεκινήσει αντιπαράθεση με την Αθήνα.














ΠΗΓΗ






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις