«Αυγή»: Η 18χρονη κοπέλα που πριν 9.000 χρόνια έζησε στην Θεσσαλία.

Αποτέλεσμα εικόνας για «Αυγή»: Η 18χρονη κοπέλα που πριν 9.000 χρόνια έζησε στην Θεσσαλία. 

«Αυγή» έζησε πριν 9.000 χρόνια: Ένα μικρο θαύμα έλαβε μέρος στο Μουσείο της Ακρόπολης με την αποκάλυψη της «Αυγής». Η δεύτερη ανάπλαση
ανθρώπου.

«Αυγή» έζησε πριν 9.000 χρόνια: Μια τρομερή αποκάλυψη

Τι θα γινόταν αν ένα 18 κορίτσι το οποίο ζούσε 9000 χρόνια στο παρελθόν ταξίδευε στο σήμερα. Πως θα αισθανόταν. 
Πως θα αντιδρούσε. Αυτό είναι μια απορια που δεν θα μας απαντηθεί ποτέ δυστυχώς. 
Εμείς όμως μπορούμε να δούμε αυτό το κορίτσι στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, με την αποκάλυψη της «Αυγής»: 
Του αναπλασμένου προσώπου από το κρανίο της κοπέλας, που μαζί με τον σκελετό της, εντοπίστηκε το 1993 στο Σπήλαιο της Θεόπετρας.


Η αποκάλυψη του προσώπου έγινε στο τέλος της ημερίδας «Η Αυγή στην αυγή του πολιτισμού», κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις από ομιλητές που κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών γνώσεων όπως:
αρχαιολογία
ιστορία
τέχνης
αρχιτεκτονική
οικονομία
το δίκαιο
ψυχολογία
αστρονομία
προϊστορική γαστρονομία
ενδυμασία
αισθητική






Το δεύτερο αριστούργημα:

Η «Αυγή» είναι το δεύτερο δημιούργημα του Ορθοδοντικού Μανώλη Παπαγρηγοράκη, επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.



Η πρώτη ανάπλαση προσώπου έγινε το 2010 και ήταν της Μύρτιδας. Ενός 11χρονου κοριτσιού που έζησε και πέθανε από τυφοειδή πυρετό στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ.


«Σε περιόδους πολύ μακρινές ή ως προς κοινωνικά στρώματα τα οποία δεν είναι εύκολα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, έχουμε μεγάλα κενά. Εκεί, βρήκατε μια καίρια θέση δραστηριότητας και με την επιστημονική σας ικανότητα κατορθώσατε ένα μικρό ‘θαύμα’:

Αποτέλεσμα εικόνας για «Αυγή»: Η 18χρονη κοπέλα που πριν 9.000 χρόνια έζησε στην Θεσσαλία.
 

Να ανασταίνετε ανθρώπους, να μας τους φέρνετε κοντύτερα και να μας δίνετε μια πιο συγκεκριμένη παράσταση δεδομένων όπως δεν την είχαμε πετύχει παλιότερα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μπουραζέλης, αναφερόμενος στον κ. Παπαγρηγοράκη.


Πως βγήκε το όνομα:

«Το όνομά της αποδίδει ακριβώς την αυγή του σημερινού πολιτισμού», δήλωσε η κ. Κυπαρίσση για το κορίτσι του μακρινού παρελθόντος, για την οποία οι μελέτες έδειξαν ότι ήταν ηλικίας 18 ως το πολύ 25 χρονών, είχε ύψος 1,57 μ., με ήπιες αλλοιώσεις από επεισόδια φλεγμονής, πιθανόν αναιμία ή και σκορβούτο, αλλά και αξιοσημείωτο προγναθισμό.

 Από τα οστά έχει χρονολογηθεί περίπου στο 8070 π. Χ. «Το Σπήλαιο της Θεόπετρας παραμένει ακόμα η μόνη προς το παρόν μεσολιθική θέση στη Θεσσαλία, όμως αποκλείεται να μην κυκλοφορούσε ο ίδιος και άλλος πληθυσμός σε άλλες θέσεις και να μην βρεθούν στο μέλλον και άλλες εγκαταστάσεις σε σπήλαια ή όχι», συμπλήρωσε η επίτιμη διευθύντρια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις