Δείτε σε ποιο μέρος κατάργησαν την αργία της Μ.Παρασκευής
Αυτός που ενοχλεί είναι ο Χριστός..
Εκατοντάδες πιστοί των χριστιανικών Εκκλησιών των Ευαγγελιστών, των Παλαιοκαθολικών και των Μεθοδιστών, συμμετείχαν
το μεσημέρι – ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής των δυτικών Εκκλησιών — σε μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Βιέννης, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση της Μεγάλης Παρασκευής ως αργία.
Τη διαγραφή της επίσημης αργίας της Μεγάλης Παρασκευής, που είναι ημέρα μεγάλου πένθους για τους Χριστιανούς, αποφάσισε τον Φεβρουάριο η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.
Ανάλογες, μεγάλες συγκεντρώσεις, όπως αυτή στη Βιέννη, πραγματοποιήθηκαν χθες σε ενορίες των Εκκλησιών και στα υπόλοιπα οκτώ ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας, ενώ στις 16.00 ώρα Ελλάδας ήχησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αρκετή ώρα, οι καμπάνες ναών σε μία σειρά αυστριακών πόλεων.
Σε ομιλίες τους στο συλλαλητήριο στη Βιέννη, οι εκπρόσωποι των τριών Εκκλησιών — οι οποίες ήδη έχουν ανακοινώσει ότι τον Μάιο θα προσφύγουν στο Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της κυβερνητικής απόφασης– τόνισαν τη σημασία της Μεγάλης Παρασκευής, ασκώντας ταυτόχρονα έντονη κριτική στην κυβέρνηση.
«Με την πολιτική της των διακρίσεων απέναντι σε μειονότητες στην κοινωνία μας, η κυβέρνηση συνασπισμού αποδεικνύει ότι είναι επιτακτικά απαραίτητο να στείλουμε ένα μήνυμα», επισήμανε η βοηθός αρχιεπίσκοπος των Ευαγγελιστών Πέτρα Μαντλ.
Η ίδια παρατήρησε πως η κατάργηση της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής και η δήλωση του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς ότι αυτό το θέμα δεν αφορά το 96% του αυστριακού πληθυσμού, με την οποία δήλωση, όπως σημείωσε η ίδια, ο Κουρτς εμφάνισε την Ευαγγελική Εκκλησία ως «αμελητέα μειονότητα», έχει προκαλέσει την αγανάκτηση της κοινωνίας.
Από την πλευρά του, ο επίσκοπος Βιέννης των Ευαγγελιστών Ματίας Γκάιστ, σημειώνοντας σε δηλώσεις του, πως «σε μία ανοικτή κοινωνία, θα πρέπει να δίνεται σε κάθε μειονότητα το δικαίωμα να ζει δημόσια την πίστη της και να μπορεί να διεκδικεί μία εορτή της», απεύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση να επανεξετάσει την σχετική απόφασή της, για να μπορεί η Μεγάλη Παρασκευή να είναι πλέον μία μεγάλη ημέρα και αργία για όλους τους Αυστριακούς.
Υπενθυμίζεται, πως με απόφασή του τον περασμένο Ιανουάριο, και έπειτα από σχετική προσφυγή Αυστριακού εργαζομένου σε αυτό, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφαινόταν πως τη Μεγάλη Παρασκευή ως αργία δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι στην Αυστρία.
Το Δικαστήριο είχε απορρίψει ως «διάκριση στον εργασιακό χώρο» την έως τότε ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία η Μεγάλη Παρασκευή ίσχυε στην Αυστρία ως θρησκευτική εορτή-αργία μόνον για τα μέλη της Ευαγγελικής Εκκλησίας.
Η πρώτη αντίδραση της αυστριακής κυβέρνησης σε εκείνη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήταν να προτείνει την καθιέρωση της Μεγάλης Παρασκευής ως ημιαργία (από τις 14.00 ώρα το απόγευμα) για όλους τους εργαζόμενους, κάτι που είχε προκαλέσει σειρά αντιδράσεων και έντονες συζητήσεις.
Το γεγονός αυτό φέρεται να οδήγησε τον κυβερνητικό συνασπισμό στην προαναγγελία της ολικής διαγραφής της Μεγάλης Παρασκευής από τον κατάλογο των αργιών, που κατόπιν ως νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Σύμφωνα με το νέο νόμο, κάθε εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να ορίσει μία «προσωπική εορτή», που θα λαμβάνει ως αργία, η οποία ωστόσο, θα αφαιρείται από τις ημέρες της κανονικής άδειάς του, και μάλιστα αυτό θα πρέπει να ζητείται προς έγκριση ήδη τρεις μήνες νωρίτερα, ενώ δεν θα πρόκειται, σε καμία περίπτωση, για μία επιπλέον ημέρα άδειας.
Αυτή την κυβερνητική «λύση», την οποία η Ομοσπονδία Αυστριακών Συνδικάτων έχει καταδικάσει ως «πρωτοφανή χλευασμό των εργαζόμενων», χαιρέτισε η Αυστριακή Ένωση Βιομηχάνων εκφράζοντας ικανοποίηση για την ταχύτητα με την οποία επιτεύχθηκε από την κυβέρνηση η νέα ρύθμιση αλλά και για το γεγονός, όπως τόνισε, πως δεν θα υπάρξει μία επιπλέον αργία στη χώρα.
Άραγε, θα ζήσουμε κι εμείς τέτοιες σκηνές;
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου