Αλβανοί διαδηλωτές περικύκλωσαν κοινοβούλιο –Φεύγει από τη χώρα ο Ε.Ράμα
Εκατοντάδες δογματισμένοι Αλβανοί διαδηλωτές και πάλι εντελώς απροειδοποίητα έχουν περικυκλώσει και πάλι το αλβανικό κοινοβούλιο και απαιτούν εδώ και τώρα την παραίτηση του
Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος δεν φαίνεται να ξεφεύγει από την λαϊκή απαίτηση μέχρι το καλοκαίρι.
Ο αρχηγός της κυβέρνησης αποχώρησε «τρέχοντας» αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του, λέγοντας ότι θα ταξιδέψει στην Ιταλία.
Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση συνεχίζει τη διαδήλωση εκτός του Κοινοβουλίου.
Σε επικίνδυνες μεθόδους κατέρχονται πλέον οι Αλβανοί πολίτες κατά του γνωστού υπερασπιστή της αλβανικής μαφίας και ηθικό αυτουργό της δολοφονίας του εθνομάρτυρα Κατσίφα, Έντι Ράμα, γεγονός που δυναμιτίζει και άλλο το πολιτικό σκηνικό στην Αλβανία.
Μέχρι στιγμής, η διαδήλωση αν και φαινόταν ειρηνική χωρίς αντιπαραθέσεις, άλλαξε και πολλοί διαδηλωτές έριξαν αντικείμενα και πέτρες κατά των αστυνομικών, απαιτώντας την αποχώρηση του πρωθυπουργού.
Εν τω μεταξύ, ασθενοφόρα έκαναν την εμφάνιση τους περιθάλποντας μερικούς διαδηλωτές. Παραμένει ασαφές όμως, τι συνέβη και ποιος ή ποιοι διαδηλωτές διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.
Η αλβανική αστυνομία εν τω μεταξύ είναι σε επιφυλακή και οπλισμένη σε ολόκληρη την περιοχή του κοινοβουλίου.
Τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να αναφέρουν από τα Τίρανα ανταποκρίσεις για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Μία από αυτές υλοποιήθηκε από την εφημερίδα Washington Post.
Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι χιλιάδες διαδηλωτές, υποστηρίζοντας την αντιπολίτευση στην Αλβανία, περικύκλωσαν το κοινοβούλιο ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και την διενέργεια πρόωρων εκλογών.
Κατηγορούν τον πρωθυπουργό Ε.Ράμα και υπουργούς για διαφθορά και εμπλοκή με το κοινό έγκλημα και την μαφία.
Το κτίριο του κοινοβουλίου βρέθηκε και πάλι πολιορκημένο, σήμερα Τρίτη, από εκατοντάδες αστυνομικούς και άνδρες της ασφαλείας για την αποφυγή πιθανής προσπάθειας εισόδου των χιλιάδων διαδηλωτών.
Οι βουλευτές της κεντροδεξιάς θέσης με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και διέκοψαν την συνεδρίαση της βουλής.
Η αλβανική αντιπολίτευση δεν έλαβε υπόψη τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ, αλλά και άλλων διεθνών οργανισμών να ξεκινήσουν συνομιλίες με τους πολιτικούς της αντιπάλους που είναι το σοσιαλιστικό κόμμα.
Οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Έντι Ράμα έχουν 74 από 140 έδρες στο κοινοβούλιο. Η Αλβανία ελπίζει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο.
Την ίδια στιγμή «φωτιά» έχουν πάρει τα κοινωνικά δίκτυα, όπου χιλιάδες Αλβανοί εκφράζουν ανοικτά τα αισθήματα τους κατά της παραμονής Ράμα στην εξουσία.
Μεγάλη κρίση έχει ξεσπάσει στην Αλβανία, καθώς μετά τις πρόσφατες μεγάλες διαδηλώσεις, ενώ η αντιπολίτευση υπό την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισε ριζοσπαστική κλιμάκωση της πολιτικής ρήξης προκειμένου ανοίξει τις διαδικασίες για λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου και νέες πρόωρες εκλογές.
Τόσο η συμμετοχή των πολιτών στις διαδηλώσεις, όσο κυρίως και η αδράνεια που επιδεικνύει ο Ράμα, οδηγεί πλέον τα πράγματα στην ακραία ρήξη και ριζοσπαστικοποίηση της στάσης της αντιπολίτευσης.
Οι πολίτες αντιδρούν κυρίως για την αδιέξοδη οικονομική κατάσταση στη χώρα της οποίας όμως προστίθενται ζητήματα που άπτονται της παραβίασης των κανόνων ελάχιστης καλής εμπιστοσύνης του πολιτικού παιχνιδιού, δυστοκία στη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού και κυρίως μονοπώληση των θεσμών από πλευράς της ομάδας του Πρωθυπουργού Ράμα.
Αυτό φοβούνται όλοι όμως και στοιχειώνει την πολιτική σκηνή της Αλβανίας είναι μην τυχόν ξεσπάσουν επεισόδια τύπου 1997 (ζήτημα πυραμίδας), λόγω της ανεργίας, της ανέχειας, της δράσης της μαφίας και γενικότερα του άσχημου πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού σκηνικού στην χώρα.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου