Διαλύουν χιλιάδες επιχειρήσεις οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: «Μακεδονικά» θα λέγονται τα προϊόντα των Σκοπίων

 


Χάσαμε και τα Μακεδονικά προϊόντα με την υπογραφή της κυβέρνησης Τσίπρα που ξεπουλάει τα πάντα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το όνομα Μακεδονία δεν αναφέρεται απλώς σε μια
γεωγραφική έκταση αλλά και σε μια μακραίωνη ιστορία και ως τέτοιο μπορεί να προσδώσει ιδιαίτερο κύρος και αναγνωρισιμότητα σε ένα προϊόν.
 
Οι επιχειρηματίες κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, οι εταιρίες των οποίων είτε φέρουν στον τίτλο τους τη λέξη Μακεδονία είτε έχουν εμπορικό σήμα με τη λέξη Μακεδονία είτε τα προϊόντα προέρχονται από τη μακεδονική γη τρέχουν και δεν φτάνουν.

Η χρήση του όρου «Μακεδονικός-η» για τα προϊόντα που παράγονται στην γειτονική χώρα, θα επιτρέπεται ακόμη και μετά την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας και την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στα Σκοπιά, με την προσθήκη απλώς υποσημείωσης με αναφορά της νέας ονομασίας.

Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα Faktor αποκαλύπτει, ότι στα προϊόντα της γειτονικής χώρας θα αποσυρθεί το «Made in Macedonia», αλλά τα προϊόντα θα αποκαλούνται «Μακεδονικά» (π.χ. «Μακεδονικός Οίνος, Μακεδονικά χαλιά, Μακεδονικό τυρί κλπ) και κάπου στην συσκευασία θα υπάρχει επισήμανση ότι είναι προϊόν «Made in North Macedonia».

H ιστοσελίδα μάλιστα επικαλείται τον Μπόγιαν Μάρισιτς, σύμβουλο του προέδρου Ζάεφ για θέματα ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας με την Ε.Ε. που υποστηρίζει ότι αυτή η ρύθμιση έχει επιτευχθεί λόγω του ότι ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει αποκλειστικότητα στο όνομα «Μακεδονία».

«Ο γνωστός όρος “Made in Macedonia” θα αντικατασταθεί με τις λέξεις π.χ. «Macedonian clothing”, “Macedonian Wine” αλλά συγχρόνως θα υπάρχει μια υποσημείωση ότι το προϊόν κατασκευάζεται στην Βόρειο Μακεδονία, σύμφωνα με την εφαρμογή της Συμφωνίας», δηλώνει ο κ. Μάρισιτς.
Ο Ζ. Ζάεφ πριν μερικές ημέρες είχε αναφερθεί ο ίδιος στο φλέγον για τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις ζήτημα, μιλώντας στο Οικονομικό Επιμελητήριο της χώρας του… προσφέροντας το δικαίωμα στις ελληνικές εταιρίες να χρησιμοποιούν και εκείνες τον όρο… «Μακεδονία», καθώς όπως είπε η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει τη μη αποκλειστική χρήση του όρου «Μακεδονία».
Η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει τριετή προθεσμία για διαβουλεύσεις ώστε να αποφασισθούν οι εμπορικές χρήσεις του όρου «Μακεδονία» αλλά ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι «κάποιοι Έλληνες παραγωγοί μπορεί να θέλουν να χρησιμοποιούν το “Made in Macedonia”, καθώς έχει συμφωνηθεί η μη αποκλειστικότητα στη χρήση του όρου. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα αν το “Made in Macedonia” θα αναγράφεται λόγω της περιοχής της Μακεδονίας στην Ελλάδα η λόγω της χώρας μας. Οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν τρία χρόνια να αποφασίσουν τι θα αναγράφουν στα προϊόντα τους, αλλά αν αποφασίσουν να αναγράφουν το “Made in Macedonia”, δεν θα μπορούν να γράφουν και “Made in Greece”», πρόσθεσε ο κ. Ζάεφ.

Έχει ενδιαφέρον όμως ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δεν απέκλεισε στην ομιλία του αυτή το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών στην προθεσμία των τριών ετών, αλλά όπως είπε, αυτό δεν θα έχει καμία επίπτωση στην Συμφωνία των Πρεσπών και θα διατηρηθεί το «Made in Macedonia» και το «Product of Macedonia». Όμως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε όσες ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Βόρεια Ελλάδα και τα προϊόντα τους έχουν την ονομασία «Μακεδονία, Μακεδονικός..»

Η Συμφωνία

Αυτό που προκάλεσε την αγωνία και την ανασφάλεια στους Ελληνες επιχειρηματίες είναι η παράγραφος που αναφέρεται στο επίμαχο ζήτημα και έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πρωθυπουργών.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Σε σχέση με τα προαναφερόμενα ονόματα και ορολογίες στις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες (trademarks και brand names), τα Μέρη συμφωνούν να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές κοινότητές τους να θεσμοθετήσουν έναν ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο, στο πλαίσιο του οποίου θα επιδιώξουν και θα βρουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες (trademarks και brand names) και όλα τα σχετικά ζητήματα σε διμερές και διεθνές επίπεδο. Για την υλοποίηση των προαναφερόμενων προνοιών, θα δημιουργηθεί μια διεθνής ομάδα ειδικών η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους των δύο κρατών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την κατάλληλη συνεισφορά των Ηνωμένων Εθνών και του ΔΟΤ. Αυτή η ομάδα ειδικών θα συγκροτηθεί εντός του 2019 και θα ολοκληρώσει την εργασία της εντός τριών ετών».

Η ασπίδα των ελληνικών επιχειρήσεων
 
Μόνο στα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης, διότι αυτά έχουν καθορισθεί με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα:

ΠΟΠ «προστατευόμενη ονομασία προέλευσης»: το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου,που κατάγεται από τη συγκεκριμένη περιοχή, τον συγκεκριμένο τόπο ή τη συγκεκριμένη χώρα,
του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται ουσιαστικά ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που περιλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες, και του οποίου η παραγωγή, η μεταποίηση και η επεξεργασία πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή ΠΓΕ «προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη»: το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου:
που κατάγεται από την εν λόγω περιοχή, τον συγκεκριμένο τόπο ή τη εν λόγω χώρα, και
του οποίου η συγκεκριμένη ποιότητα, η φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά μπορούν να αποδοθούν στην εν λόγω γεωγραφική καταγωγή, και του οποίου η παραγωγή ή/και η μεταποίηση ή/και η επεξεργασία πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι κάθε περιοχή κοίταζε να κατοχυρώσει την ονομασία τοπικά με το όνομα του χωριού ή της περιοχής και όχι ως Μακεδονικό. Για παράδειγμα υπάρχουν τα φασόλια Καστοριάς, ή το μήλο Καστοριάς ή οι ελιές Χαλκιδικής. Αυτά και πολλά άλλα προϊόντα είναι κατοχυρωμένα σε συμφωνίες με την ΕΕ, όμως δεν είναι κατοχυρωμένα ως Μακεδονικά.
Ισως ακόμα κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί τι σημαίνει η παραχώρηση του ονόματος. Διαγράφουμε την ιστορία μας, δεχόμαστε ήττα από ένα μικρό κρατίδιο και πλέον γινόμαστε έρμαιο των ορέξεων και άλλων χωρών.














ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις