"Το παραμυθι που δεν ειχε δρακο"...για μη περικοπή των συντάξεων...!!!
Προ ολίγων ημερών στην Ιθάκη, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούσε να μας πείσει πως «βγήκαμε από τα μνημόνια» και πως η Ελλάδα επιτέλους «παίρνει την τύχη στα χέρια της».
Βέβαια «ξέχασε» να
αναφέρει πως μέχρι το 2022 όλες οι οικονομικές αποφάσεις της κυβέρνησης πρέπει να περνάνε από τη Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Έτσι τώρα ο κ.Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με την άρνηση της Γερμανίας και του ΔΝΤ στην ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων.
Η Γερμανία φαίνεται στην προσφιλή της τακτική να αδειάζει τις «φθαρμένες» ελληνικές κυβερνήσεις καθώς οι επόμενοι έχουν ήδη πάρει σειρά.
Αν δεν τα καταφέρει το εκλογικό Βατερλό είναι σίγουρο καθώς δεν θα μπορέσει να «δωροδοκήσει» τους συνταξιούχους, ενώ το επικοινωνιακό πλήγμα θα είναι τεράστιο, αφού είναι από τις κύριες υποσχέσεις του για το «τέλος των μνημονίων»
Ο λόγος που Γερμανία και ΔΝΤ έχουν αρνητική στάση είναι πως ακόμη κι αν "βγαίνουν τα νούμερα" και η Ελλάδα επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, Βερολίνο και ΔΝΤ εξακολουθούν να θεωρούν πως η μεταρρύθμιση είναι διαρθρωτική.
Το σκεπτικό της ακύρωσης των περικοπών και της ταυτόχρονης ακύρωσης των θετικών αντιμέτρων για το 2019 βρίσκει αντίθετα πολλά μέλη του Euroogroup και ως εκ τούτου είναι απίθανο να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων. Μια πρώτη εικόνα των διαθέσεων των κρατών που καθορίζουν τις αποφάσεις στο Eurogroup θα αποκομίσει κατά τη σημερινή συνεδρίαση του EWG ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Το μοναδικό παράθυρο που φαίνεται ότι παραμένει ανοιχτό είναι η αναβολή των περικοπών ή η τμηματική περικοπή των συντάξεων. Πάνω στο σενάριο αυτό εργάζεται ήδη ο επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο ο όποιος μελετά μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο η περικοπή να γίνει σε τρεις ή τέσσερις δόσεις.
Αντικειμενικός στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει δεκτό ένα νέο σχέδιο εφαρμογής της μεταρρύθμισης χωρίς να μπλοκάρει η τρόικα την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 600 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο.
Στο σημερινό Euro Working Group αναμένεται να συζητηθεί επισήμως και ο τρόπος με τον οποίον θα γίνεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα που αναμένεται στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου. Οι πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμόζει ελληνική κυβέρνηση θα εγκρίνονται από το Eurogroup και η τρόικα θα συντάσσει τριμηνιαίες εκθέσεις.
Η πρώτη αξιολόγηση της μετα-μνημονιακής εποχής αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου και η έκθεση των θεσμών να τεθεί υπόψη του Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου. Την άλλη βδομάδα, στο Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου Θα ξεκαθαρίσουν και οι λεπτομέρειες αναφορικά με το βαθμό παρέμβασης των Θεσμών.
H αξιολόγηση θα αρχίσει στις 10 Σεπτεμβρίου με την παρουσία της Τρόικας στην Αθήνα. Θα είναι παρόν και το ΔΝΤ. Στο μικροσκόπιο θα μπουν όλα τα ανοιχτά θέματα όπως οι πλειστηριασμοί, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα ενεργειακά, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η αναβληθείσα μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση.
Την 1η Οκτωβρίου η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Στις 16 Οκτωβρίου θα τεθεί προς έγκριση στην Κομισιόν, στο πλαίσιο της διαδικασίας του ευρωπαϊκού εξαμήνου και τον Νοέμβριο, έχοντας στα χέρια της τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του πρώτου 10μήνου του έτους, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα αποσπάσει μια απόφαση του Eurogroup για την αναβολή ή την τμηματική εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου