Οι πρώτες εικόνες: Ισπανικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα περικύκλωσαν την Καταλονία – «Ανασταίνει» τον Φράνκο ο Ραχόι – Δεύτερος ισπανικός εμφύλιος

 


Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα: Iσπανικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα έκαναν την εμφάνιση τους  στους δρόμους της Καταλονίας μετά από εντολή του Ραχόι ενώ ήδη
υπάρχει επέμβαση Εθνοφυλακής επιβεβαιώνοντας όλες τις προηγούμενες πληροφορίες που είχαμε. 
Πρόκειται για μία κίνηση η οποία είχε να γίνει από το 1937 και τον ισπανικό εμφύλιο που προηγήθηκε του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Συγκυρία ιστορική θα πει κάποιος.
Ισως αυτό που έχει σημασία είναι ότι και το 1937 και το 2017, κουμάντο κάνει το Βερολίνο και οι Γερμανοί.
Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουιγδεμόντ κατηγόρησε τη Μαδρίτη ότι ουσιαστικά αναστέλλει την αποκέντρωση μετά την κίνησή της να αναλάβει τον έλεγχο των περιφερειακών οικονομικών για να μη χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση του δημοψηφίσματος.
Ο υπουργός Άμυνας της Ισπανίας προειδοποιεί ότι ο στρατός είναι πανέτοιμος και μπορεί να παρέμβει εφόσον  η «Καταλονία παραβιάσει τους κανόνες».
Σε μια εκπληκτική κίνηση μιας υποτιθέμενης δημοκρατίας, σύμφωνα με το CNA, ο ισπανός υπουργός Άμυνας Pedro Morenés, διαβεβαίωσε ότι ο στρατός δεν θα ενεργήσει στην Καταλονία όσο «όλοι εκπληρώνουν το καθήκον τους» στέλνοντας όμως μήνυμα τι θα συμβεί σε διαφορετική περίπτωση.
Ο υπουργός της προεδρίας της Καταλανίας αναφώνησε ότι η δήλωση Morenes ήταν «εκτός τόπου και χρόνου » και μπορούσε να γίνει μόνο από «κάποιον που φοβάται τη δημοκρατία».
Ο στρατός «θα επιβάλει το Σύνταγμα», καταλήγει ο Morenes, εκτός αν «τα μέλη τηρήσουν αυστηρά τους κανόνες». Όπως είπε ένας υπουργός υπέρ της ανεξαρτησίας, η «απειλή και προσπάθεια εκφοβισμού σημαίνει ότι είστε  ηλίθιοι».
Η  καταλανική περιφέρεια της Ισπανίας βρίσκεται σε αναβρασμό λίγο πριν από την διεξαγωγή δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας και της επιδίωξης αυτονομίας από την κεντρική  κυβέρνηση.
Η Ισπανία είναι χώρα μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης την οποία ελέγχουν τυπικά οι Βρυξέλες και ουσιαστικά η γερμανική πρωτεύουσα. Δεν γνωρίζουμε τι αναμένουν οι Ισπανοί καθεστωτικοί της κυβέρνησης έχοντας σαφώς εντολές από την ΕΕ.
Ο λόγος έχει να κάνει με την στάση των Καταλανών πολιτών οι οποίοι θα υποστούν «μέτρα τάξης» από αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις στην προσπάθεια τους να ανακηρύξουν την αυτονομία τους .
Μια αυτονομία που θα άνοιγε τον «ασκό του Αιόλου» για όλη την ΕΕ. Η ουσία είναι ότι οι όλοι οι Ευρωπαίοι δημοκράτες  «ποιούν την νήσσαν» κανονικά και με ο νόμο , όπως και οι εδώ πολιτικοί μας .
Μια επέμβαση του στρατού κατά πολιτών είναι ενέργεια κατακριτέα από όπου και αν προέρχεται , αυτό όμως δεν ισχύει εφόσον υπάρχουν οι «ευλογίες» του Βερολίνου.
Η δήλωση του Morenés προκάλεσε τεράστια διαμάχη μεταξύ των καταλανικών κομμάτων και συγκλόνισε ολόκληρη την ισπανική πολιτική σκηνή. Όλα τα ενδεχόμενα τώρα είναι ανοικτά πυροδοτώντας μια «σπίθα» που αν βάλει «φωτιά» θα κάψει όλο το οικοδόμημα των τραπεζιτών στην ΕΕ.
Εκατομμύρια ψηφοδέλτια για το δημοψήφισμα της Καταλονίας κατασχέθηκαν από την Εθνοφυλακή
Η Εθνοφυλακή κατέσχεσε πολλά εκατομμύρια ψηφοδέλτια που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, την 1η Οκτωβρίου, όπως έγινε γνωστό από μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες.
«Αυτή τη στιγμή τα μετρούν, μπορεί να είναι 9 εκατομμύρια ψηφοδέλτια», είπε η πηγή αυτή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Διευκρίνισε επίσης ότι η κατάσχεση έγινε στην κοινότητα Μπίγκες που απέχει 45 χιλιόμετρα βόρεια της Βαρκελώνης.
Νωρίτερα έγιναν πολλές έρευνες σε κτίρια που στεγάζουν διοικητικές υπηρεσίες της Καταλονίας, όπως στην προεδρία, στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων και στο συμβούλιο οικονομικών υποθέσεων. Συνελήφθησαν 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ Λιαδό, το «δεξί χέρι» του αντιπροέδρου της Καταλονίας Οριόλ Τζουνκέρας.
Έκκληση από τον Ραχόι να σταματήσει η κλιμάκωση
Λίγες ώρες νωρίτερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι καλούσε από τηλεοράσεως τους Καταλανούς αυτονομιστές να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου και την περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας να εγκαταλείψει «την κλιμάκωση του ριζοσπαστισμού και της ανυποταξίας.»
Μιλώντας από την πρωθυπουργική κατοικία, το μέγαρο Moncloa, ο Ραχόι είπε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφευχθούν μεγαλύτερα κακά» και κάλεσε τους Καταλανούς ηγέτες να τηρήσουν το νόμο.
Το δημοψήφισμα, είπε, είναι «μια χίμαιρα».
Οι Ισπανοί ξεκίνησαν τις συλλήψεις στελεχών της καταλανικής κυβέρνησης
Μετά τις προτροπές να μην το κάνουν, τις επισημάνσεις πως κάτι τέτοιο θα είναι κακό για την οικονομία τους και τις δικαστικές προσφυγές, η ισπανική κυβέρνηση φαίνεται να πέρασε τον «Ρουβίκωνα» προχωρώντας σε συλλήψεις στελεχών της κυβέρνησης της Καταλονίας μεταξύ των οποίων και του «πρωτοπαλίκαρου» του αντιπροέδρου της Καταλονίας.
Ανδρες της ισπανικής Εθνοφυλακής έθεσαν υπό κράτηση τον ΓΓ του συμβουλίου Οικονομίας Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ Λιαδό, στενό συνεργάτη του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας, στα πλαίσια επιχείρησης σε αρκετές έδρες της τοπικής «Τζενεραλιτάτ» για την παρεμπόδιση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής την 1η Οκτωβρίου, που τέθηκε εκτός νόμου από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας, οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από την Εθνοφυλακή, εξόν από το συμβούλιο Οικονομικών και στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στο Μέγαρο της Τζενεραλιτάτ και άλλες έδρες της κυβέρνησης για τον εντοπισμό εγγράφων και στοιχείων που σχετίζονται με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά και για να εφαρμοσθεί η απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης να θέσει υπό τον έλεγχό της τα οικονομικά της Καταλωνίας, σε μία προσπάθεια να αναστείλει το δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, η Εθνοφυλακή προέβη σε συλλήψεις 12 προσώπων, μεταξύ αυτών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της καταλανικής κυβέρνησης. Εκτός από τον Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ, κρατούνται ο ΓΓ του συμβουλίου Οικονομικών Λιουΐς Σαλβαδό, ο υπεύθυνος του Κέντρου Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφόρησης Τζοσουέ Σαλιέντ Ρίβας, και ο υπεύθυνος του Γραφείου Κοινωνικών Υποθέσεων Τσαβιέρ Πούτς Φαρέ
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της είδησης για την είσοδο της Εθνοφυλακής σε γραφεία της Τζενεραλιτάτ, πλήθος κόσμου συνέρρευσε έξω από τα συγκεκριμένα σημεία, αποδοκιμάζοντας τους Εθνοφύλακες, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας και μοιράζοντας φυλλάδια με την προτροπή «Ψηφίζουμε για να είμαστε ελεύθεροι».
Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ συγκάλεσε αμέσως έκτακτη σύνοδο της «Γκοβέρν» στην έδρα της για να αποφασισθεί η απάντηση στην εισβολή της Εθνοφυλακής. Από την πλευρά του, ο Τζουνκέρας ανακοίνωσε πως με την πράξη αυτή, η κυβέρνηση «επιτίθεται στους θεσμούς και συνεπώς επιτίθεται και στους πολίτες. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε αυτό».
Η είδηση της εισβολής της Εθνοφυλακής προκάλεσε αναστάτωση και μέσα στο Κοινοβούλιο στη Μαδρίτη, όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Ολομέλειας για τον κυβερνητικό έλεγχο. Οι βουλευτές του καταλανικού κόμματος ERC, που συμμετέχει στην τοπική κυβέρνηση, εγκατέλειψαν το Κοινοβούλιο, αφότου ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ρουφιάν ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι «να πάρει τα βρωμόχερά του από την Καταλονία».
Αλλά και ο ηγέτης των Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας εγκάλεσε την κυβέρνηση, τονίζοντας πως είναι «ντροπή» για την Ισπανία να έχει «πολιτικούς κρατουμένους» τη σήμερον ημέρα και ζήτησε να αναζητηθεί μία λύση «με σωφροσύνη και διάλογο» μέσα από την πρόταση του κόμματός του να συσταθεί μία Εθνοσυνέλευση για το Καταλανικό ζήτημα.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι υπεραμύνθηκε της πολιτικής του απέναντι στην Καταλονία, τονίζοντας «πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλη απάντηση, από αυτή που εφαρμόζουμε» και τόνισε πως τα μέτρα λαμβάνονται «με σωφροσύνη, μετριοπάθεια και αναλογικότητα».
Καταλονία: Εθνοφύλακες πολιορκήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών
Μία ομάδα από Εθνοφύλακες, που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι από χθες το πρωΐ μέσα στην έδρα του καταλανικού συμβουλίου Οικονομικών στη Βαρκελώνη, κατόρθωσαν σήμερα τα ξημερώματα να εξέλθουν χάρις στην επέμβαση της τοπικής αστυνομίας Mossos d’ Esquadra, που δημιούργησε ένα διάδρομο ανάμεσα στο πλήθος που πολιορκούσε το κτήριο αμέσως μετά την επιχείρηση της Εθνοφυλακής.
Πέντε άνδρες της Εθνοφυλακής με πολιτικά κατόρθωσαν να περάσουν στις τρεις το πρωΐ και αφού διέσχισαν μία μικρή απόσταση στη Ράμπλα, στράφηκαν προς την Γκραν Βία όπου επιβιβάσθηκαν σε αστυνομικά αυτοκίνητα, τα οποία επίσης απομακρύνθηκαν με τη συνοδεία των Mossos.
Μία ομάδα από τους διαδηλωτές, που συνεχίζουν να πολιορκούν την έδρα του συμβουλίου, έρριψαν εναντίον τους αντικείμενα και προπηλάκισαν τους Εθνοφύλακες, οι οποίοι συμμετείχαν στην επιχείρηση των ερευνών κατόπιν δικαστικής εντολής για να παρεμποδισθεί το καταλανικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, που έχει ακυρωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Οι Mossos d’ Esquadra κατόρθωσαν να δημιουργήσουν έναν διάδρομο γύρω από την πόρτα, απομακρύνοντας σηκωτούς όσους από τους διαδηλωτές παρέμεναν καθιστοί στην είσοδο για να εμποδίσουν την έξοδο των Εθνοφυλάκων.
Μετά την έξοδο της πρώτης ομάδας των Εθνοφυλάκων, άλλοι δυο ένστολοι βγήκαν από το συμβούλιο για να διαπιστώσουν την κατάσταση των οχημάτων τους που βρίσκονται σταθμευμένα έξω και αφού είδαν ότι κάποια από αυτά έχουν σκασμένα λάστιχα, και είναι καλυμμένα με προεκλογικά φυλλάδια και συνθήματα, επανήλθαν στο εσωτερικό του συμβουλίου.
Έπειτα κάποιοι άλλοι Εθνοφύλακες βγήκαν στον δρόμο για να φωτογραφήσουν τα οχήματα που είχαν υποστεί ζημιές. Εντός του συμβουλίου Οικονομίας της καταλανικής Τζενεραλιτάτ εξακολουθούν να βρίσκονται 15 Εθνοφύλακες.
Η έξοδος από το πολιορκημένο κτήριο (η δημοτική αστυνομία εκτιμά πως 40.000 άνθρωποι έχουν κατακλύσει την είσοδό του και την περιοχή γύρω από αυτό) είχε αποδειχθεί μία άκρως ευαίσθητη επιχείρηση, καθώς ο επικεφαλής των Mossos d’ Esquadra Τζουσέπ Λιουΐς Τραπέρο είχε διατάξει τους άνδρες του να αποφύγουν τη χρήση βίας.
Εν μέσω της σύγχυσης που είχε επικρατήσει μέσα στη νύκτα, φήμες κυκλοφόρησαν πως οι Εθνοφύλακες επρόκειτο να επιχειρήσουν έξοδο από το γειτονικό κινηματοθέατρο ‘Κολισέουμ’ . Οι διαδηλωτές έσπευσαν να κλείσουν την είσοδό του φωνάζοντας συνθήματα και δημιουργώντας ένταση, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους ηθοποιούς να βγουν στην πόρτα για να δουν τι συμβαίνει.
Μετά τις δύο το πρωΐ σήμερα, εξήλθαν από το συμβούλιο Οικονομίας κάποιοι από τους υπαλλήλους του, οι οποίοι έγιναν δεκτοί από το πλήθος με ζητωκραυγές και συνθήματα όπως «δεν είστε μόνοι σας».
Η ένταση για τις αστυνομικές επιχειρήσεις κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος μεταφέρθηκε και στη διάσημη όπερα της Βαρκελώνης, το ‘Λισέου’ , όπου μία ομάδα από θεατές τραγούδησε τον εθνικό ύμνο της Καταλωνίας «Els Segadors», πριν την έναρξη της όπερας «Un ballo di maschera» του Τζουζέπε Βέρντι. Μάλιστα είχαν κρεμάσει στα θεωρία σημαίες της Καταλωνίας και επανέλαβαν αρκετές φορές το σύνθημα «votarem» (θα ψηφίσουμε). Πολλοί από τους παριστάμενους ανέβασαν στο διαδίκτυο βίντεο από τα κινητά τηλέφωνά τους, που αποδεικνύουν πόσο η πολιτική ένταση έχει μετατεθεί και στον χώρο του θεάματος.
Πουϊγδεμόντ: «Η Μαδρίτη πέρασε την κόκκινη γραμμή»
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουιγδεμόντ κατηγόρησε τη Μαδρίτη ότι ουσιαστικά αναστέλλει την αποκέντρωση μετά την κίνησή της να αναλάβει τον έλεγχο των περιφερειακών οικονομικών για να μη χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση του δημοψηφίσματος.
«Η Ισπανία έχει de facto αναστείλει την αυτοδιοίκηση της Καταλονίας και έχει εφαρμόσει de facto κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πιστεύουμε ότι η ισπανική κυβέρνηση πέρασε την κόκκινη γραμμή που τη χώριζε από καταπιεστικά απολυταρχικά καθεστώτα κι έγινε όνειδος για τη δημοκρατία», είπε.
Οι διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη κι άλλες πόλεις της Καταλονίας, όπως η Ταραγόνα και η Μπέργκα, συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα.





















ΠΗΓΗ













Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις