Απρόβλεπτες εξελίξεις στην Ελλάδα: Ποιος κερδίζει έδαφος
Πανευρωπαϊκή έρευνα μεταξύ των νέων της Ε.Ε. και δη των Ελλήνων δείχνουν πως οι απόψεις «έθνους-κράτους» της Εθνικής Δεξιάς δείχνουν να επικρατούν έναντι των
διεθνιστικών περί Ευρωπαϊκής Ένωσης, Διατλαντικής Ένωσης, παγκοσμιοποίησης.
Συγκεκριμένα, μια τελευταία "πολυεθνική" δημοσκόπηση στην Ε.Ε. σχηματίζει ξεκάθαρα το περίγραμμα της στάσης της ευρωπαϊκής νεολαίας απέναντι στο ευρωπαϊκό "κληροδότημα":
Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των νέων Ευρωπαίων βλέπουν την Ε.Ε. απλά ως ένα εμπορικό μπλοκ που το κρατούν ενωμένο τα οικονομικά συμφέροντα, όχι ως μια συμμαχία χωρών που μοιράζονται κοινές αξίες πολιτισμού και πολιτικής κουλτούρας.
Με άλλα λόγια, εκατομμύρια νέοι αντιλαμβάνονται πως υπάρχει πολιτικοοικονομικό σχέδιο στην Ευρώπη και όχι ειλικρινής προσπάθεια διαπολιτισμικής συνεννόησης με σεβασμό στις εθνικές ταυτότητες και ιδιοσυγκρασίες.
Η on line έρευνα πραγματοποιήθηκε από το βρετανικό ινστιτούτο YouGov, για λογαριασμό του κοινωφελούς ιδρύματος του γερμανικού τουριστικού ομίλου TUI.
Σε αυτήν συμμετείχαν 6.000 νέοι Ευρωπαίοι πολίτες ηλικίας 16 έως 26 ετών από επτά χώρες της Ε.Ε.: τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Βρετανία.
Τα ευρήματα της έρευνας αντανακλούν πράγματι μια εικόνα έντονου σκεπτικισμού και αμφιβολιών για την ταυτότητα και την προοπτική του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, κάτι που προφανώς συνδέεται με την ευρύτερη αναβίωση της ρητορικής του εθνοκεντρισμού, την περιρρέουσα καχυποψία για τις υπερεθνικές ελίτ, την απόρριψη της παγκοσμιοποίησης και την πεποίθηση ότι η εθνική αναδίπλωση μπορεί να επαναφέρει τις χαμένες βεβαιότητες του παρελθόντος.
Με λίγα λόγια το οικοδόμημα της αριστερόστροφης Νέας Τάξης στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο αντιμετωπίζει επικίνδυνους τριγμούς, καθώς η εμπιστοσύνη των πολιτών έχει κλονιστεί.
Η Εθνική Δεξιά (Πούτιν, Τραμπ, Λεπέν κτλ.) κερδίζει έδαφος σε ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο και πλέον όλα τα σενάρια για την τελική επικράτηση είναι ανοιχτά. Ακόμα και εκείνο της παγκόσμιας σύρραξης.
Σε σχέση με την Ελλάδα, το 40% -60% μεταξύ των Ελλήνων- θέλουν να επιστρέψει η εξουσία από τις Βρυξέλλες στις εθνικές κυβερνήσεις.
Γενικά, περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (38%) τάσσεται σαφέστατα υπέρ της επιστροφής των εξουσιών στις εθνικές κυβερνήσεις, μια τάση που εμφανίζεται πολύ πιο έντονη στην Ελλάδα (60%), παρά στην Βρετανία (44%) που ψήφισε πέρυσι υπέρ του Brexit.
Μήπως στην Ελλάδα, οι πολιτικές δυνάμεις να αρχίσουν σιγά-σιγά να σκέφτονται πως η ΕΕ δεν είναι ο μονόδρομος που τους υποσχέθηκαν και να σκεφτούν ένα εναλλακτικό σχέδιο, την ώρα που εκ των πραγμάτων το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει με κατάρρευσης.
Θα πάμε κάτω μαζί του ή θα σκεφτούμε κάτι άλλο, την ώρα που άλλες δυνάμεις κερδίζουν έδαφος;
Θα δράσουμε βάσει ιδεοληψιών ή πολιτικού ρεαλισμού;
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου