Αυτή είναι η πιο μυστηριώδης Πρωτεύουσα του κόσμου- Πέντε φορές σαν το Βερολίνο και οι δρόμοι της... άδειοι!
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η χώρα που φιλοξενεί αυτήν την πρωτεύουσα παρέμενε ένα άγνωστο μέρος όχι μόνο για τους περισσότερους από εμάς, αλλά και για τους υπευθύνους ταξιδιωτικών
πρακτορείων.
πρακτορείων.
Η Μιανμάρ ήταν ένας απαγορευμένος προορισμός, εξαιτίας του αυστηρού στρατιωτικού καθεστώτος, έπειτα -όμως- από αρκετά βήματα προόδου σήμερα έχει φτάσει να είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ασίας και όχι μόνο.
Χιλιάδες επισκέπτες σπεύδουν να θαυμάσουν από κοντά τους επιβλητικούς βουδιστικούς ναούς της, τον μαγικό ποταμό Irrawaddy, την τρομερή θέα της ανατολής του ηλίου από την εντυπωσιακή Γέφυρα Ubein, στο Mandalay και τις δεκάδες θεατρικές παραστάσεις των ντόπιων σε δρόμους και πλατείες.
Ενόσω η Μιανμάρ ισχυροποιεί τη θέση της στον ταξιδιωτικό χάρτη, με την Γιανγκόν να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των τουριστών, η πρωτεύουσά της παραμένει μια πόλη -φάντασμα, παρά το υπερσύγχρονο οδικό της δίκτυο, τις τεράστιες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και τα 31 επιβλητικά κυβερνητικά κτήρια.
Η Νάι Πι Τάου (ή αλλιώς «βασιλική πόλη του ήλιου») άρχισε να κατασκευάζεται το 2002 και να κατοικείται μια δεκαετία πριν. Το σχέδιο της πόλης έχει πενταπλάσια έκταση από αυτήν του Βερολίνου και το οδικό δίκτυο θυμίζει αναπτυγμένη ευρωπαϊκή πόλη! Ενώ, το διεθνές αεροδρόμιο της Νάι Πι Τάου απέχει μόλις 16 χιλιόμετρα από το κέντρο της.
Μολονότι επίσημα φαίνεται πως η πρωτεύουσα είναι η 3η μεγαλύτερη πόλη στη χώρα, με πληθυσμό που φτάνει τους 924,000 κατοίκους, αν κάνει κανείς μια βόλτα στην πόλη είναι ζήτημα αν θα συναντήσει μια παρέα 10 ατόμων.
Προτού μεταμορφωθεί σε αυτό το υπερσύγχρονο κέντρο, η πόλη ήταν μια απέραντη έκταση από θάμνους και έλη. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση ήθελε να δημιουργήσει ένα μητροπολιτικό κέντρο αρκετά μακρυά από την Γιανγκόν.
Κάποιοι υποστήριξαν πως ένα μέντιουμ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή της περιοχής που έμελλε να γίνει η νέα πρωτεύουσα της Μιανμάρ.
Ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως η θέση αυτή είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς εμποδίζει την επίθεση στην κυβέρνηση της χώρας. Άλλωστε, οι τεράστιοι δρόμοι της-20 ζωνών- θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν άνετα σαν αεροδιάδρομοι πολεμικών αεροσκαφών.
Οι πολίτες αρνούνται να μετακομίσουν στην πρωτεύουσα, παρά τα κίνητρα που έχουν δοθεί από τη διοίκηση της χώρας, με το πρόσχημα ότι δεν θέλουν να αποχωριστούν τα σπίτια τους και να εγκαταλείψουν τις πόλεις και τα χωριά που ανθεί ο τουρισμός.
Ακόμα κι αρκετοί από τους κρατικούς υπαλλήλους προτιμούν να μετακινούνται καθημερινά, για να πάνε στη δουλειά τους, διανύοντας αρκετά χιλιόμερα, αρνούμενοι να μετακομίσουν στην πεντακάθαρη και μοντέρνα Νάι Πι Τάου, όπως αναφέρει το travelstyle.
Πρόσφατες φωτογραφίες της Daily Mail φανερώνουν την ανύπαρκτη κίνηση στους τεράστιους δρόμους της πόλης-φάντασμα, την οποία αξίζει να επισκεφθεί κανείς μόνο και μόνο για να λύσει το γρίφο! Πώς είναι δυνατόν κάποιοι να προτιμούν ακόμα και τα λασποχώρια από μια πόλη στολίδι για τη χώρα;
Η Νάι Πι Τάου ακόμα και άδεια καταφέρνει να γίνει διάσημη κι ίσως αλλάξει τα επόμενα χρόνια! Αν θέλετε πάντως να γνωρίσετε το σύγχρονο πρόσωπο της Μιανμάρ καλό είναι να τη συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας και να νιώσετε από κοντά τη μυστηριακή της αύρα!
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου