Ο Χένρι Χάιμλιχ έσωσε 87χρονη από πνιγμό χάρη στη... λαβή Χάιμλιχ!
Την περασμένη εβδομάδα η 87χρονη Πάτι Ρις από το Σινσινάτι των ΗΠΑ αποφάσισε να κάνει ένα «δώρο» στον εαυτό της και να απολαύσει ένα λαχταριστό χάμπουργκερ, μέσα στο σπίτι της, στο συγκρότημα κατοικιών για ηλικιωμένους όπου
ζει τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, στις πρώτες κιόλας μπουκιές, η ηλικιωμένη πνίγηκε και θα μπορούσε να είχε χάσει τη ζωή της, εάν κυριολεκτικά δεν βρισκόταν δίπλα της ο κατάλληλος άνθρωπος, την κατάλληλη στιγμή.
Μέσα στην ατυχία της, η κυρία Ρις στάθηκε απίστευτα τυχερή, αφού ο ηλικιωμένος που στεκόταν δίπλα της, την στιγμή που πνίγηκε, δεν ήταν άλλος από τον Χένρι Χάιμλιχ, τον άντρα ο οποίος πριν από 42 χρόνια επινόησε μία από τις πιο σημαντικές ιατρικές τεχνικές: τη λαβή για επείγουσα διάσωση από πνιγμό, που φέρει το όνομά του!
Ο Χένρι Χάιμλιχ
Ο 96χρονος σήμερα Αμερικανός χειρουργός θώρακος έσωσε τη ζωή της 87χρονης ηλικιωμένης εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στην πράξη την τεχνική που ο ίδιος ανακάλυψε το 1974!
Ο κ. Χάιμλιχ ζει επίσης στο συγκεκριμένο συγκρότημα για ηλικιωμένους και, όταν είδε την Πάτι Ρις να πνίγεται, έπιασε χωρίς δεύτερη σκέψη... δουλειά, εφαρμόζοντας τον χειρισμό Χάιμλιχ επάνω της. Πριν από εκείνον, ένας υπάλληλος του κέντρου είχε προσπαθήσει να κάνει το ίδιο, αλλά χωρίς επιτυχία.
Η διάσωση της κύριας Ρις από τον 96χρονο έγινε το κύριο θέμα συζήτησης των ηλικιωμένων που ζούσαν εκεί και, μέσα σε λίγες ώρες, τοπικά ΜΜΕ ζητούσαν από τον 96χρονο και την 87χρονη να τους μιλήσουν.
Η κυρία Πάρι Ρις
«Με έκανε να εκτιμήσω πόσο υπέροχο είναι να μπορείς να σώζεις τόσες ζωές», είπε ο κ. Χάιμλιχ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Cincinnati Enquirer», ενώ η κυρία Ρις ανέφερε ότι ο Θεός την έβαλε να καθίσει δίπλα στον 96χρονο σωτήρα της.
Ο Χάιμλιχ είχε παρουσιάσει πολλές φορές την τεχνική του, ωστόσο, δεν την είχε εφαρμόσει ποτέ. Χρειάστηκε να πάει 96 ετών για να καταλάβει πόσο σημαντική και πολύτιμη είναι η ανακάλυψη που έκανε.
Η λαβή Χάιμλιχ
Σημειώνεται πως ο χειρισμός Χάιμλιχ αφορά διαδοχικές κοιλιακές συμπιέσεις που γίνονται με το κάτω μέρος της παλάμης με φορά προς τον θώρακα του παθόντα. Από τότε που πρωτοεισήχθη η τεχνική αυτή το 1974, έχει σώσει εκατομμύρια ζωές- μεταξύ των οποίων τις ζωές των Ρόναλντ Ρίγκαν, Σερ, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Γκόλντι Χον, Τζακ Λέμον και άλλων.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου