Στο σκαμνί μέλη ΜΚΟ που πήραν 5,6 εκατ. ευρώ για σάπια κοτόπουλα




Για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος προτείνεται η παραπομπή τεσσάρων κατηγορουμένων στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας από τον εισαγγελέα εφετών, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο. Η υπόθεση αφορά τα πεπραγμένα της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη». Την τελική
απόφαση, ωστόσο, για την παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων σε δίκη θα λάβει το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος με την πρόταση του προς το δικαστικό συμβούλιο προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη ο Δημήτρης Φουρλεμάδης, άλλοτε στενός συνεργάτης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, η Γεωργία Λυμπέρη, πρώην επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι Ιωάννης Πέτσος και Θεολόγος Μακρής, πρώην εκκλησιαστικοί οικονομικοί επιθεωρητές της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά περίπτωση ο κ. Παναγιωτόπουλος προτείνει την παραπομπή των κατηγορουμένων στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, της συνέργειας στο παραπάνω αδίκημα,της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης.

Στην εισαγγελική πρόταση του κ. Παναγιωτόπουλου επισημαίνεται πως η επίμαχη ΜΚΟ την περίοδο 2005-2006 φέρεται να έλαβε κονδύλια για συγκεκριμένες δράσεις τις οποίες είτε δεν πραγματοποίησε είτε άφησε ημιτελείς.

Συγκεκριμένα, η υπόθεση για την οποία προτείνεται η παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη αφορά σε ποσό 5, 6 εκ. ευρώ το οποίο δόθηκε στην επίμαχη ΜΚΟ για την αποστολή έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας στο ΙΡΑΚ και συγκεκριμένα κατεψυγμένα κοτόπουλα με σκοπό τη διανομή αυτών στους δοκιμαζόμενους και υποσιτιζόμενους πληθυσμούς. Η ποσότητα ορίστηκε στα 2.650.000 κιλά κατεψυγμένα πουλερικά, η διάρκεια υλοποίησης του έργου συμφωνήθηκε σε έξι μήνες (από 27-9-2006 έως 26-3-2007) και η χρηματοδότηση που θα ελάμβανε συμφωνήθηκε στο ποσό των 7 εκ. Ευρώ, από το οποίο η ΜΚΟ έλαβε ως προκαταβολή 5,6 εκ. Ευρώ.Τελικώς αγοράστηκαν μόνο 371.093 κιλά κατεψυγμένων πουλερικών, τα οποία αποθηκεύτηκαν σε ψυγεία στο Ρέντη αλλά κατόπιν ελέγχου από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Πειραιά, ολόκληρη η ποσότητα των πουλερικών κρίθηκε «ακατάλληλη για κατανάλωση και βρώση».

Το υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα η ΥΔΑΣ μετά από αυτήν την εξέλιξη κατήγγειλε τη σύμβαση τον Ιούνιο του 2007 και ζήτησε από τη ΜΚΟ να επιστρέψει εντός 30 ημερών και εντόκως ολόκληρο το ποσό των 5, 6 εκ ευρώ. Ωστόσο, επεστρέφησαν μόνο τα 500.000 ευρώ.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, αποδίδει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση της υπεξαίρεσης στον Δημήτρη Φουρλεμάδη ο οποίος φέρεται να είχε τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών της ΜΚΟ. Ταυτόχρονα, ο . Παναγιωτόπουλος αποδίδει στη δεύτερη κατηγορουμένη, Γεωργία Λυμπέρη ότι εκ της θέσεως της, βοήθησε και διευκόλυνε τον συγκατηγορούμενο της, Δημήτρη Φουρλεμάδη, ενώ, στους άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση πως βεβαίωσαν ψευδώς όταν έλαβαν εντολή ελέγχου από τον διευθυντή της Γενικής Εκκλησιαστικής Οικονομικής Επιθεωρήσεως ότι το ποσό των 5, 6 εκ ευρώ παραμένει στον λογαριασμό της ΜΚΟ.

Κι αυτό ενώ, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος στην πρόταση τα χρήματα είχαν εξαφανιστεί πλην ελαχίστων χιλιάδων ευρώ, ενώ, δεν είχε υλοποιηθεί κανένα από τα προγράμματα που η ΜΚΟ δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει.

Άλλα προγράμματα της ΜΚΟ από τα οποία σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη χάθηκαν χρήματα αφορούν στην κατασκευή Μουσείου εντός του Πατριαρχικού Οίκου του Πατριαρχείου Αλαξάνδρειας, η κατασκευή σχολής επαγγελματικής κατάρτισης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στν Β. Σουμάτρα τςη Ινδονησίας και η υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών στην Ρουμανία.






ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις