Η απίστευτη ιστορία του Iceal Gene Hambleton




Ως πατρίδα των Όρβιλ και Γουίλμορ Ράιτ το Ντέιτον του Οχάιο αποκαλείται «Γενέτειρα της Αεροπλοΐας».Εκεί επίσης βρίσκεται και ένα ίδρυμα αφιερωμένο στις ιπτάμενες ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Το εθνικό Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Οι τεράστιες αίθουσές του φιλοξενούν ένα κατασκοπευτικό SR-71 Blackbird, βαλλιστικούς
πυραύλους Minuteman III Intercontinental, και το » Εντέβορ», τη μονάδα διοίκησης του «Απόλο 15».
Ανάμεσα στα τεράστια εκθέματα αέρα και διαστήματος βρίσκεται ένα μικρό αντικείμενο και χρησιμοποιείται στο έδαφος. Έχει μήκος εννέα εκατοστά, και έχει ένα φακό μπροστά και ένα πίσω. Σύμφωνα με τον έφορο Τζεφ Ντούφορντ το αντικείμενο ήταν απαραίτητο σε κάποιον που βρίσκονταν σε δύσκολη θέση, και χρησιμοποιήθηκε σε μία απίθανη διαφυγή, με απίθανες πιθανότητες.
Ποιο είναι αυτό το αντικείμενο; Τι ρόλο έπαιξε στην επιβίωση πίσω από τις εχθρικές γραμμές;
Είναι 2 Απριλίου 1972 στο Βιετνάμ. Ο αντισμήναρχος Iceal Gene Hambleton ανήκει στο πλήρωμα ενός αναγνωριστικού αεροσκάφους σε μια σημαντική αποστολή. Να υποδείξουν σημεία πυραύλων στο βόρειο Βιετνάμ ως στόχους για βομβιστικές επιθέσεις.
Ενώ πετάνε πάνω από το εχθρικό έδαφος χτυπά η καταστροφή. Ένας πύραυλος χτύπησε το αεροσκάφος και το κατέστρεψε. Η έκρηξη σκοτώνει ακαριαία τέσσερα μέλη του πληρώματος, ο Χάμπλετον όμως εκτοξεύεται εγκαίρως.
Αν και διέφυγε το θάνατο τα προβλήματά του μόλις ξεκινάνε. Προσγειώνεται μέσα σε περιοχή των Βορειοβιετναμέζων, σε μια περιοχή γεμάτη εχθρικά στρατεύματα.
Ακούγεται το πυροβολικό, εκρήγνυνται βόμβες, ρίχνουν μικρά όπλα. Χειρότερα θα ήταν μόνο στο Ανόι, την πρωτεύουσα του Βορείου Βιετνάμ. Ο Χάμπλετον μετά βίας έχει ότι χρειάζεται για να επιβιώσει.
Είχε ένα ζευγάρι γυαλιά,ένα παγούρι που δεν είχε καν νερό μέσα.Δύο ασυρμάτους επιβίωσης και να μονοκυάλι. Το ίδιο μονοκυάλι που εκτίθεται στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
monocular
Το μονοκυάλι του Gene Hambleton που εκτίθεται στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Ο Χάμπλετον επικοινωνεί και ενημερώνει για τη θέση του. Του λένε να περιμένει ελικόπτερο να τον παραλάβει. Η διάγνωσή του όμως είναι αδύνατη λόγω πυρών στο έδαφος.
Τις πρώτες 24 ώρες τέσσερις απόπειρες διάσωσης του ήταν ανεπιτυχείς. Αυτή την στιγμή αρχίζει να καταλαβαίνει ότι έχει πρόβλημα.
Μετά απο μέρες αναμονής ο ασύρματος του μεταδίδει ένα μπερδεμένο μήνυμα. Ακουσε μια φωνή να λέει το εξής.
»Θα πάς στον Σουάνι».
»Θα είσαι η Εστερ Γουίλιαμς και ο Τσάρλι ο Τόνος».
»Η σείρα σου αρχίζει στην τρύπα 1 στο εθνικό του Τουσόν». Και η απάντηση του Χάμπλετον σ’αυτό ήταν »τι καπνίζατε;»
Τι σημαίνει αυτό το παράξενο μήνυμα; Ξαφνικά καταλαβαίνει. Είναι κώδικας από το κέντρο που αναφέρει το αγαπημένο του πάθος. Το γκολφ.
Ο Τζιν Χάμπλετον ήταν γνωστός για την αγάπη του στο γκολφ. Λάτρευε να παίζει γκολφ.
Το προσωπικό της αεροπορίας γνώριζε ότι οι βιετναμέζοι παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες. Και καταλάβαιναν αγγλικά. Έτσι, έστειλαν ένα μήνυμα που μόνο αυτός μπορούσε να αποκρυπτογραφήσει.
Ήταν ένας τρόπος για να τον στείλουν στην κατεύθυνση που ήθελαν μέσω κώδικα. Ως λάτρης του γκολφ καταλαβαίνει ότι το »εθνικό του Τουσόν» είναι το γήπεδο της Αριζόνας.
Σκέφτηκε την τρύπα 1 στο εθνικό γήπεδο του Τουσόν. Είναι περίπου 374 μέτρα από την εκκίνηση ως την τρύπα νοτιοανατολικά. Άρα θέλουν να πάω 374 μέτρα νοτιοανατολικά.
Οι οδηγίες του είναι να πάει στον Σουάνι. Αυτός είναι ένας ποταμός στην Τζόρτζια. Σκέφτεται ότι είναι κώδικας για τον ποταμό Μέου Γκανγκ.
Μετά κατάλαβε τον Τσάρλι τον Τόνο. Ήταν αναφορά σε μια διαφημιστική εκστρατεία. Τον Τσάρλι τον Τόνο δεν τον πιάνουν ποτέ.
Η Εστερ Γουίλιαμς ήταν αστέρι της κολύμβησης. Άρα ήθελαν να κολυμπήσει.
Αφού κατάλαβε τον κώδικα ενημερώνει ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει. Κατευθύνεται 474 μέτρα νοτιοανατολικά.
Επόμενη ήταν η τρύπα 5 στο Ντέιβις Μόνθαν. Αυτή ήταν μια τρύπα στα 365 μέτρα ανατολικά. Έτσι, πήγε 365 μέτρα ανατολικά. Όταν έφτασε εκεί πήρε οδηγίες και για άλλη τρύπα.
Ακολουθεί τον κώδικα με το γκολφ επί πέντε ατελείωτες μέρες. Αποφεύγει τα εχθρικά στρατόπεδα. Και τελικά φτάνει στον ποταμό Μέου Γκανγκ.
Λόγω όμως της εξουθένωσης είναι αδύνατο να κολυμπήσει. Είναι εξουθενωμένος, παραληρεί και πλησιάζει στο τέλος.
Ξαφνικά τον προσεγγίζουν Βορειοβιετναμέζοι ψαράδες. Αποδέχεται το γεγονός ότι τον έχουν πιάσει.
Ο ψαράς πιάνει τον Χάμπλετον. Όλα έχουν τελειώσει.
Iceal_gene_hambleton
Όχι όμως. Τον κατακλύζει ένα κύμα ανακούφισης. Συνειδητοποιεί ότι οι ψαράδες είναι μεταμφιεσμένοι Αμερικανοί. Τον κατεβάζουν στο ποτάμι και μετά τον μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος.
Μετά από ότι πέρασε ο Gene Hambleton ήταν ασφαλής.
Για την αντρεία του ο Iceal Gene Hambleton έλαβε το Αργυρό Άστρο, τον Ιπτάμενο Σταυρό και την Πορφυρή Καρδιά.
Η ιστορία της διαφυγής του μέσω της γνώσης του γκολφ γίνεται θρύλος στην αεροπορία.
Ποιος το ‘ξερε ότι το γκολφ σώζει ζωές; Σήμερα το μονοκυάλι του Χάμπλετον εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας ΗΠΑ.
Είναι απόδειξη της αποφασιστικότητας του και του πάθους του που τον έσωσε από τις εχθρικές γραμμές.







ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις