Αντέχεις να διαβάσεις; Διάβασε....
Το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στην Γαλλία εκτός από το ότι αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα τραγικό συμβάν, φαίνεται πως ξανάφερε την χώρα στο προσκήνιο και συγκεκριμένα τα "άπλυτα" της χώρας όπως ένα επίμαχο άρθρο της siliconafrica.
Αν και σχετικά παλιό (δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 28 Ιανουαρίου του 2014), το συγκεκριμένο άρθρο συνεχίζει να είναι επίκαιρο και μιλά για την απάνθρωπη καταδυνάστευση που
βιώνουν μέχρι και σήμερα οι χώρες τις Αφρικής.
Συγκεκριμένα οι πρώην γαλλικές αποικίες της Αφρικής, συνεχίζουν, εν έτη 2015, να καταθέτουν ένα σημαντικό ποσό προς την Γαλλία ως "αποικιακό φόρο", παρά την υποτιθέμενη ανεξαρτησία τους.
Οι συγκεκριμένες χώρες βρίσκονται σε έναν διαρκή ασφυκτικό κλοιό από την Γαλλία, η οποίες ισοπεδώνονται δίχως έλεος στην περίπτωση που έστω προσπαθήσουν να εναντιωθούν στα συμφέροντα του ηγεμόνα τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Γουινέα, η οποία δήλωσε επίσημα την ανεξαρτησία της το 1958, με τον τότε πρόεδρο, Sékou Touré.
Το σύνθημα του προέδρου “Εμείς προτιμούμε την ελευθερία στη φτώχεια από την χλιδή στη σκλαβιά”, αποδείχτηκε εξαιρετικά ακριβές, καθώς την επόμενη κιόλας μέρα 3.000 επιφανείς Γάλλοι αποχώρησαν από την χώρα, παίρνοντας μαζί τους όλη την περιουσία τους. Δυστυχώς για την Γουινέα, οι Γάλλοι δεν σταμάτησαν εκεί αφού προέβηκαν σε μια πραγματικά αισχρή κίνηση.......
Κατέστρεψαν οτιδήποτε δεν μπόρεσαν να φέρουν πίσω στην Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων των εξής: σχολεία, παιδικούς σταθμούς, κτίρια δημόσιας διοίκησης, αυτοκίνητα, βιβλία, ιατρεία, τα εργαλεία του ερευνητικού ινστιτούτου, τρακτέρ, άλογα, αγελάδες, με κορυφή τον εμπρησμό ή την δηλητηρίαση των διαθέσιμων τροφίμων.
Η συγκεκριμένη κίνηση είχε έναν και μόνο σκοπό, τον εκφοβισμό των υπολοίπων χωρών, τακτική η οποία όπως απέδειξε η ιστορία απέδωσε καρπούς.
Από αυτό το σημείο και ύστερα μονάχα δυστυχία, ανέχεια, μιζέρια αλλά και αιματοκύλισμα περίμενε τις αφρικανικές χώρες, αφού σε μια πληθώρα περιπτώσεων όσες χώρες προσπάθησαν να αποκτήσουν την ελευθερία τους, είτε τους επιβλήθηκαν δυσβάσταχτα χρέη, είτε το καθεστώς έπεφτε από γαλλικά υποστηριζόμενους πραξικοπηματίες.
Για του λόγου το αληθές, ο πρόεδρος, Sylvanus Olympio, του Κονγκό σκοτώθηκε τον Γενάρη του 1963, από τον λοχία της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων, με το όνομα Etienne Gnassingbe.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Etienne πληρώθηκε με μπόνους $ 612 από την τοπική γαλλική πρεσβεία για τη "δουλειά".
Εδώ και 50 χρόνια στην Αφρική έχουν λάβει χώρα 67 πραξικοπήματα, σε 26 χώρες, εκ των οποίων οι 16 αποτελούν πρώην γαλλικές αποικίες.
Συνταρακτική είναι η δήλωση του πρώην Γάλλου Προέδρου, Ζακ Σιράκ, ο οποίος σε συνέντευξή του τον Μάρτιο του 2008 ανέφερε τα εξής: “Χωρίς την Αφρική, η Γαλλία θα πέσει κάτω στην κατάταξη της τρίτης δύναμης”, ενώ το 1957 είχε τονίσει ότι: “Χωρίς την Αφρική, η Γαλλία δεν θα έχει καμία ιστορία στον 21ο αιώνα”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, 14 χώρες της Αφρικής συνεχίζουν να είναι εγκλωβισμένες στο σύμφωνο συνέχισης του αποικισμού του 1950, πληρώνοντας αβάσταχτα χρέη προς την Γαλλία, ενώ παράλληλα υποχρεούνται να καταθέτουν το 85% των συναλλαγματικών διαθεσίμων τους στη Γαλλική Κεντρική Τράπεζα υπό τον έλεγχο του Γάλλου Υπουργού Οικονομικών, στερώντας τους κάθε έλεγχο όσον αφορά την ανάπτυξη και διατήρηση των χωρών τους.
Πιο αναλυτικά, το αναφερόμενο σύμφωνο απαρτίζεται από τους ακόλουθους 11 άξονες:
- Αποικιακό χρέος για τα οφέλη του Γαλλικού αποικισμού
- Αυτόματη κατάσχεση των εθνικών αποθεμάτων
- Η Γαλλία χαίρει δικαιώματος πρώτης προτίμησης σε οποιαδήποτε ωμό ή φυσικό πόρο που ανακαλύφθηκε στη χώρα
- Τα γαλλικά συμφέροντα έχουν προτεραιότητα όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις και την δημόσια πλειοδοτική δημοπρασία
- Η Γαλλία έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να προμηθεύει στρατιωτικό εξοπλισμό και να εκπαιδεύσουν τους αξιωματικούς του στρατού της χώρας
- Η Γαλλία έχει το απαράβατο δικαίωμα να προ-αναπτύξει στρατεύματα και να παρέμβει στρατιωτικά στη χώρα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της
- Τα γαλλικά αποτελούν την επίσημη γλώσσα ομιλίας και εκπαίδευσης
- Υποχρέωση χρήσης του γαλλικού FCFA
- Υποχρέωση αποστολής στην Γαλλία του ετήσιου ισολογισμού και απολογισμού αποθεματικού.
- Απαγόρευση ένταξης σε οποιαδήποτε στρατιωτική συμμαχία άλλης χώρας, εκτός εάν εγκριθεί από τη Γαλλία
- Υποχρέωση να συμμαχήσει με τη Γαλλία σε κατάσταση πολέμου ή παγκόσμια κρίση
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου