Οι σύγχρονοι Ρασπούτιν ζουν και βασιλεύουν
Μεγάλος αριθμός Ρώσων επισκέπτεται μυστικιστές και μέντιουμ - ως και το ένα πέμπτο του πληθυσμού έχει ζητήσει τουλάχιστον μία φορά βοήθεια από τους σύγχρονους Ρασπούτιν. Και υπάρχουν ενδείξεις ότι η τάση αυτή αυξάνεται εν μέσω της οικονομικής κρίσης και των συγκρούσεων στην Ουκρανία.
Το πιο διάσημο μέντιουμ λέγεται Αλεξάντερ Σεπς. Μεγάλωσε στην Αγία Πετρούπολη, εκεί όπου ζούσε κάποτε ο Γκριγκόρι Ρασπούτιν (1869-1916), ο διαβόητος
μυστικιστής, μέντιουμ και «θεραπευτής» της τσαρικής Ρωσίας. Αλλά ο Σεπς δεν μοιάζει καθόλου με τον αγράμματο, δεισιδαίμονα και σεξομανή ιερέα με το διαπεραστικό βλέμμα που σαγήνευσε τον τσάρο Νικόλαο Β' και την τσαρίνα Αλεξάνδρα και έφτασε στο σημείο να κυβερνά παρασκηνιακά μιαν αυτοκρατορία λίγο πριν από την πτώση της.
Νέος, ψηλός και πάντα μαυροντυμένος, ο Σεπς είναι ο νικητής της «Μάχης των μέντιουμ», ενός τηλεοπτικού ριάλιτι που σπάει ρεκόρ με 4 εκατ. τηλεθεατές σε κάθε επεισόδιο. «Κύριος στόχος μου είναι η επικοινωνία με τους νεκρούς. Ασκώ την τέχνη της μαγείας με τελετουργικά ξόρκια. Αναζητώ ανθρώπους που έχουν εξαφανιστεί...» λέει.
Τραπεζίτες, πολιτικοί, διάσημοι, ακόμη και ιερείς
Σύμφωνα με επίσημες έρευνες, το 63% των Ρώσων πιστεύει στη δύναμη της μαντείας και της επικοινωνίας με το υπερπέραν. Από ό,τι λέει ο Σεπς, φαίνεται ότι υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση για τις υπηρεσίες του στη μεσοαστική τάξη. «Υπάρχουν τραπεζίτες, διάσημοι πολιτικοί, πολλοί διάσημοι άνθρωποι, ακόμη και δύο ορθόδοξοι ιερείς ανάμεσα στους πελάτες μου» λέει.
Τα μέντιουμ και ο αποκρυφισμός είναι επισήμως ανάθεμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, αλλά ο διάκονος Αντρέι Κουράεφ, ο οποίος έχει περάσει τα τελευταία 25 χρόνια δυσφημώντας τα μέντιουμ, λέει ότι δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μερικοί πιστοί εναποθέτουν την ελπίδα τους σε τσαρλατάνους. Οι παγανιστικές δοξασίες δεν εξαφανίστηκαν ποτέ εντελώς στις αγροτικές περιοχές. Ορισμένοι πιστεύουν ακόμη σε αυτές και η ύπαρξη σαμανιστικών και άλλων μη χριστιανικών πεποιθήσεων στις τεράστιες ανατολικές περιοχές της χώρας θα μπορούσε να εξηγήσει το συνεχιζόμενο ρεύμα του αποκρυφισμού. Ακόμη και ο μαχητικός αθεϊσμός της ΕΣΣΔ δεν κατάφερε να καταστείλει τη λαϊκή περιέργεια για το μεταφυσικό.
Στις δεκαετίες του '70 και του '80 ρώσοι διανοούμενοι, μερικές φορές με διδακτορικά στην επιστήμη, αναζητούσαν εναλλακτικές λύσεις στον λεγόμενο «επιστημονικό αποκρυφισμό» - παρ' όλο που το ενδιαφέρον για τέτοια πράγματα μπορούσε να οδηγήσει σε φυλάκιση ή σε υποχρεωτική ψυχιατρική θεραπεία.
Ενα «μυστικό όπλο» για τη Σοβιετική Ενωση
Την ίδια στιγμή όμως οι σοβιετικές αρχές προσπαθούσαν κρυφά να αξιοποιήσουν τις δυνάμεις των μέντιουμ για να εντοπίσουν πυρηνικά υποβρύχια του εχθρού ή να «διαβάσουν» απόρρητα έγγραφα κλειδωμένα μέσα σε χρηματοκιβώτια σε δυτικές πρωτεύουσες. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν ότι στη σημερινή Ρωσία μερικοί άνθρωποι σε πολύ υπεύθυνες θέσεις καταφεύγουν ακόμη σε μέντιουμ.
Ο ντετέκτιβ Ντμίτρι Μπίκοφ ερεύνησε πρόσφατα μια ιδιαίτερα φρικιαστική δολοφονία. Το θύμα αποτεφρώθηκε σε ένα αυτοκίνητο και δεν υπήρχαν πολλά στοιχεία, έτσι κάλεσε ένα μέντιουμ στη σκηνή του εγκλήματος. «Ηταν προφανές ότι συνδέθηκε με κάποια ροή πληροφοριών που μας έδωσε πληροφορίες, όπως ποιος σκοτώθηκε, την περιγραφή του ατόμου, την εμφάνισή του, τον τρόπο της ζωής του και τον κύκλο του. Σιγά-σιγά άρχισε να αναδύεται μια εικόνα» λέει ο Μπίκοφ. Τίποτε από όσα είπε το μέντιουμ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο, αλλά, κατά τον αστυνομικό, η συμβολή του στην υπόθεση ήταν πολύτιμη.
Η 31χρονη Γκαλίνα Γκαλίεβα έχει συνεργαστεί και άλλες φορές με την αστυνομία. Κύρια ειδικότητά της είναι η αριθμολογία - η πίστη ότι υπάρχει μια μυστική σχέση μεταξύ αριθμών, γεγονότων και προσωπικών θεμάτων.
Ο ψυχοθεραπευτής Ντμίτρι Ολσάνσκι συνδέει την αυξανόμενη δημοτικότητα των μέντιουμ με την οικονομική κρίση της Ρωσίας - από τον περασμένο Δεκέμβριο το ρούβλι έχει χάσει τη μισή αξία του. «Οι άνθρωποι αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια. Και θέλουν να γείρουν πάνω σε κάποιον. Αναζητούν μια αυθεντία, κάποια γονεϊκή φιγούρα που θα τους πει πώς να ζήσουν και τι πρέπει να κάνουν. Επιπλέον οι Ρώσοι δεν έχουν αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης. Αυτά που βλέπουν στην τηλεόραση, αυτά που διαβάζουν στις εφημερίδες, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Και το ξέρουν αυτό. Ετσι έχουν ανάγκη από κάποιον που φαίνεται πως έχει ειδικές δυνάμεις για να διακρίνει την αλήθεια» λέει ο Ολσάνσκι.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου