Στην Κένυα αναρωτιούνται αν θα γίνουν η Ελλάδα της Αφρικής
Μεγάλο debate έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα στην Κένυα σχετικά με το μέλλον της χώρας και εξαιτίας της πορείας που έχει πάρει η οικονομία της αφρικανικής χώρας.
Το Ινστιτούτο Ορκωτών Λογιστών της Κένυας (ICPAK) προειδοποίησε ότι
η χώρα θα μπορούσε να διολισθήσει σε μια μεγάλη κρίση χρέους παρόμοια με αυτή που συρρίκνωσε την οικονομία της Ελλάδας, αν η διαφθορά και οι υψηλές δαπάνες του κράτους συνεχιστούν στον ίδιο ρυθμό.
Τα media ασχολούνται όλο και περισσότερο με το θέμα, κάνοντας συνεχείς συγκρίσεις.
Τοπικές εφημερίδες κυκλοφορούν με πρωτοσέλιδα που αναγράφουν: "Is Kenya Africa’s Greece?". Είναι δηλαδή η Κένυα, η Ελλάδα της Αφρικής;
Το παρακάτω απόσπασμα είναι από την εκπομπή του ktn news:
Πριν λίγες μέρες μάλιστα, ο πρόεδρος του "National Authority for the Campaign against Alcohol and Drug Abuse" (Nacada), της Εθνικής Αρχής για την εκστρατεία κατά της χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών, John Mututho, δήλωσε πως η κυβέρνηση πρέπει να ελέγξει τους αξιωματούχους που έχουν "αδειάσει τα ταμεία της χώρας" και να βάλει μια "τάξη στον δημόσιο τομέα".
Πρόσθεσε ότι "η Κένυα έχει πολλές οικονομικές δυνατότητες σε σύγκριση με άλλες χώρες της Αφρικής και ως εκ τούτου η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει τρόπους για την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων", κάτι που θα ήταν καλύτερο από το να δανείζεται συνεχώς.
Ο ίδιος στηλίτευσε το γεγονός ότι οι Αρχές αντιμετώπισης της διαφθοράς δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί και τόνισε πως οι δάσκαλοι που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους από τον Σεπτέμβριο, πρέπει να πληρωθούν άμεσα.
Πού βασίζεται η οικονομία της Κένυας
Περίπου το 75% των Κενυατών ασχολείται με τη Γεωργία. Καφές, τσάι, καλαμπόκι, σιτάρι καλλιεργούνται στα ορεινά. Καρύδα, ανανάς, κάσιους, βαμβάκι και ζαχαροκάλαμο καλλιεργούνται στα πεδινά. Ένα μεγάλο μέρος της χώρας αποτελείται από σαβάνα όπου βόσκει ένα μεγάλος αριθμός βοοειδών.Η Κένυα παράγει επίσης γαλακτομικά προϊόντα, χοιρινό, πουλερικά και αυγά. Στους κλάδους παραγωγής της χώρας συμπεριλαμβάνονται επεξεργασίας φαγητού, άλεσης αλεύρων, ανθοκομία και παραγωγή καταναλωτικών αγαθών όπως πλαστικά, έπιπλα, μπαταρίες, ρούχα και τσιγάρα. Γίνεται, επίσης, διύλιση πετρελαίου και παραγωγή αλουμινίου, ατσαλιού και οικοδομικών υλικών.
Τα κύρια ορυκτά είναι ασβεστόλιθος, ανθρακικό νάτριο, πολύτιμοι λίθοι, αλάτι και αργυραδάμαντας. Προσελκύει αρκετούς τουρίστες κυρίως στις παράκτιες περιοχές και όπου υπάρχει άγρια ζωή, η οποία προστατεύεται στα διάφορα πάρκα.
Τα κυριότερα προϊόντα που εξάγει η Κένυα είναι τσάι και καφές. Επίσης, προϊόντα πετρελαίου, λουλούδια και αλιεύματα. Οι κυριότερες εισαγωγές γίνονται σε μηχανήματα, εξοπλισμός μεταφοράς, προϊόντα πετρελαίου, αυτοκίνητα,σίδερο, ατσάλι και πλαστικά.
Σημειώνεται ότι το χρέος της Κένυας φθάνει τα 23,1 δις. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 54% του ΑΕΠ της χώρας. Μπροστά στο 175% του ΑΕΠ και τα 320 δις. ευρώ που φτάνει το χρέος της Ελλάδας, το αντίστοιχο πρόβλημα της Κένυας είναι μικρότερο, ωστόσο οι κάτοικοι της χώρας δείχνουν ιδιαιτέρως ανήσυχοι λόγω της συνεχιζόμενης διαφθοράς στον πολιτικό κόσμο του κράτους της Αφρικής.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου