Ο μισός πληθυσμός της γης πεινάει κι ο άλλος μισός υπερκαταναλώνει τρόφιμα
Ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών και ενηλίκων παρουσιάζει οξεία αύξηση στις περισσότερες περιοχές του κόσμου.
Τη στιγμή που ο μισός πλανήτης αντιμετωπίζει το φάσμα της πείνας εξαιτίας χρόνιων καταστάσεων, αλλά και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της επίδρασης των κλιματικών αλλαγών, ο άλλος μισός αντιμετωπίζει μία σειρά προβλημάτων διατροφής που σχετίζονται είτε με την υπερκατανάλωση τροφίμων είτε με στρεβλές εικόνες που
παράγει ο δυτικός τρόπος ζωής.
Ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών και ενηλίκων παρουσιάζει οξεία αύξηση στις περισσότερες περιοχές του κόσμου. Αυτή η αυξανόμενη επιδημία καθιστά επιτακτική την ανάγκη ανάπτυξης στρατηγικών και κατάρτισης πολύπλευρων σχεδίων σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο με στόχο την πρόληψη και θεραπεία της παχυσαρκίας. Η επιτυχής πρόληψη της παχυσαρκίας θα πρέπει να αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της διατροφής για τη δημόσια υγεία.
Τα παραπάνω επισημαίνει η διαιτολόγος – διατροφολόγος Κυριακή Γούτα ως συντονίστρια ημερίδας, με θέμα "Σύγχρονος Τρόπος Ζωής: Από τον υποσιτισμό στην παχυσαρκία", που διοργανώνει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής το ΙΙΕΚ Ξυνή Μακεδονίας, αύριο (16/10 ώρες 9.00-14.00), στην αίθουσα "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, (Εθνικής Αμύνης 1).
Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της κακής διατροφής στον ανθρώπινο οργανισμό. Θέματα που θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν είναι ο υποσιτισμός, η παχυσαρκία, καθώς και οι λαθεμένες μη ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες του σύγχρονου ανθρώπου.
"Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στην προαγωγή της φυσικής δραστηριότητας και την υιοθέτηση υγιεινών και τροφικών συνηθειών. Η αποτελεσματική τροποποίηση των συνηθειών τρόπου ζωής δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο σε συμβουλές προσωπικού επιπέδου, αλλά θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και διάφορες πτυχές του φυσικού οικονομικού κοινωνικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο τα άτομα ζουν και δραστηριοποιούνται" προσθέτει η κ. Γούτα.
Υπέρβαροι ή παχύσαρκοι επτά στους δέκα κατοίκους της Ελλάδας
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προγράμματος ΥΔΡΙΑ, επτά στους δέκα ενήλικες κατοίκους της Ελλάδας είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, οι άντρες είναι συχνότερα υπέρβαροι, ενώ οι γυναίκες συχνότερα παχύσαρκες.
Επίσης, παρατηρήθηκε ότι το υψηλότερο ποσοστό υπέρβαρων ατόμων ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 50-64 ετών, ενώ το υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκων στην ηλικιακή ομάδα 65-79 ετών. Το 50% του πληθυσμού των ανδρών έχει αυξημένο κίνδυνο για μεταβολικές επιπλοκές, ενώ το 50% του πληθυσμού των γυναικών έχει σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για μεταβολικές επιπλοκές. Το υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκων ενηλίκων παρατηρήθηκε στην περιοχή των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης (43%), ενώ το μικρότερο ποσοστό στην Αττική (30%).
Τα αποτελέσματα του προγράμματος έδειξαν ακόμη ότι οι κάτοικοι της Αττικής περπατούν περισσότερο από τους κατοίκους των υπόλοιπων περιοχών (5 ώρες και 40 λεπτά την εβδομάδα τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα), ενώ οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης περπατούν λιγότερο (4 ώρες και 30 λεπτά).
Να σημειωθεί ότι το έργο "ΥΔΡΙΑ- Πρόγραμμα και στοχευόμενη δράση για την υγεία και τη διατροφή του Ελληνικού πληθυσμού: ανάπτυξη και εφαρμογή μεθοδολογίας και αποτύπωση" υλοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και τα αποτελέσματά του παρουσιάστηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Στο πλαίσιο της αυριανής εκδήλωσης, η πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας & Διευθύντρια του Συνεργαζόμενου Κέντρου Διατροφής και Υγείας του ΠΟΥ του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντωνία Τριχοπουλου, θα μιλήσει για τη σημασία της ΥΔΡΙΑΣ στο σχεδιασμό πολιτικής υγείας & διατροφικής πολιτικής.
Τα άλλα θέματα, που θα αναπτυχθούν στη διάρκεια της ημερίδας είναι: "Η αγωγή υγείας στα πλαίσια του ατομικού δελτίου υγείας του μαθητή", "Στρατηγικές της Διατροφής στη δημόσια υγεία με στόχο την παρέμβαση σε οικολογικό επίπεδο", "Διατροφικές Αντιθέσεις", "Σπατάλη τροφίμων στα εστιατόρια", "Στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής", "Η σημασία της διατροφής στη δημόσια υγεία", "Αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών – δικαιώματα των ασθενών με διαταραχές πρόσληψης της τροφής".
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου