Πώς μια ερώτηση στο debate απέτρεψε την εκλογή του πρώτου ελληνοαμερικανού Προέδρου των ΗΠΑ

debate


Ο πιο επιτυχημένος Ελληνοαμερικανος στην πρόσφατη ιστορια των ΗΠΑ ειναι ο Μιχαλης “Μαϊκ” Δουκακης. Κυβερνητης δις μιας εκ των πλουσιοτέρων πολιτειών της χώρας, της Μασσαχουσετης, και πρωτοκλασάτο στέλεχος των Δημοκρατικών, χριστηκε το 1988 υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία. Αντίπαλος του ο Τζωρτζ Μπους πατηρ.
Με αριστερόστροφη, φιλελεύθερη ατζέντα ο Δουκάκης στις δημοσκοπήσεις είχε φτάσει να προηγείται εως
και 27 μονάδες ταράζοντας συθέμελα το συντηρητικό κατεστημένο. Εκτρώσεις, θανατική ποινή, εξωτερική πολιτική και κοινωνικό κράτος ήταν τα κύρια θέματα γύρω από τα οποία οι ρεπουμπλικανοί προσπαθούσαν να τον εγκλωβίσουν.
Και τα κατάφεραν με μια ερώτηση δημοσιογράφου και μια απάντηση που το στομάχι της ριγκανικής Αμερικής δεν μπορούσε να αντέξει…. Έκτοτε αυτό το debate διδάσκεται πρωτο πρώτο στις έδρες της πολιτικής επικοινωνίας…
Μια απο τις καθοριστικές στιγμες λοιπόν που οδήγησε στην εκλογικη πανωλεθρια ήταν όταν ρωτήθηκε στην βασική τηλεμαχία με τον Μπους, από τον διάσημο δημοσιογράφο Μπέρναρντ Σω, τι δικαιοσύνη θα ζητούσε να εφαρμοσθεί σε έναν άνθρωπο που θα βίαζε και σκότωνε την γυναίκα του Κίττυ. Θα ήθελε την θανατική ποινή?
Η απάντηση του είναι εντυπωσιακά ψύχραιμη, λογική και για τους λάτρεις των στερεοτύπων και επιβεβαίωσε το παρατσούκλι «Iron Dukakis» που ήδη του είχαν βγάλει οι ρεπουμπλικανοί σχολιάζοντας το όχι και τόσο θερμό χαρακτήρα του. Ο Δουκάκης σε μια σοκαριστική για το κοινό ερώτηση απάντησε χωρίς να κομπιάσει καν… Η «ψυχρότητά» του σόκαρε ακόμα περισσότερο… Η απάντηση του ήταν βαθιά πολιτική: «Όχι δεν θα ζητούσα τον θάνατο του. Είμαι μια ζωή εναντίον της θανατικής ποινής. Δεν θα αλλάξω τις απόψεις μου». Οι 17 μονάδες υπερ του εξαϋλώθηκαν  και υπέστη εκλογική πανωλεθρία!
Ένα άλλο στοιχείο που έπαιξε καταλυτικό ρόλο ήταν το ύψος του Δουκάκη . Η σύγκριση με τον πανύψηλο Μπους ήταν σχεδόν αστεία και έκτοτε το δημοκρατικό κόμμα έβαζε όρια ύψους στους υποψηφίους!!







ΠΗΓΗ


















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις