Tα Βαλκάνια γίνονται κέντρο ξένων μαχητών που εντάσσονται στο ISIL

balkan ISIL


Η εμφάνιση ασπρόμαυρων σημαιών του Ισλαμικού Κράτους που κυματίζουν σε σπίτια σε ένα μικρό χωριό της Βοσνίας οδηγεί σε ανησυχίες ότι αυξάνονται οι αριθμοί των Βόσνιων μαχητών που ταξιδεύουν προς το Ιράκ και τη Συρία για να ενταχθούν στην τρομοκρατική ομάδα ISIL.
O Tamas Fodor, επικεφαλής των εξωτερικών σχέσεων για
το ουγγρικό κόμμα Jobbik, είπε στην ιταλική εφημερίδα «Il Giornale»:
"Πολλοί άνθρωποι στα Βαλκάνια επιστρατεύουν νέους ανθρώπους να πάνε να πολεμήσουν στη Συρία και τη Μέση Ανατολή ... Πριν αγωνίζονταν για διάφορες φονταμενταλιστικές ομάδες, τώρα το κάνουν για το ISIS. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Βοσνίας και άλλες χώρες των Βαλκανίων τα τελευταία χρόνια έχουν ζητήσει νόμους ενάντια των ξένων μαχητών, το πρόβλημα παραμένει με τους μαχητές που επιστρέφουν. "
Νωρίτερα το Μάιο, οι Ειδικές Δυνάμεις της Βοσνίας πραγματοποίησαν επιδρομές σε σπίτια σε ένα μικρό χωριό, αφού τα τοπικά μέσα δημοσίευσαν φωτογραφίες των σπιτιών με σημαίες του Ισλαμικού Κράτους. Δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν στη Δημοκρατία Σέρπσκα, με την υποψία ότι πολέμησαν στη Συρία και η αστυνομία κατέσχεσε υλικό προπαγάνδας που χρησιμοποιείται για την πρόσληψη ξένων μαχητών και πληροφορίες σχετικά με τα όπλα και τα πυρομαχικά.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών της Βοσνίας, 150 Βόσνιοι μαχητές ενώθηκαν με μαχητές στο Ιράκ και τη Συρία και οι 50 ριζοσπάστες τζιχαντιστές πιστεύεται ότι έχουν επιστρέψει στη Βοσνία. Το 2014, 26 άνθρωποι, υπάρχουν υποψίες ότι είναι μέλη της ομάδες τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ, έχουν κατηγορηθεί για την πρόσληψη μαχητών στη Βοσνία και συνελήφθησαν μετά τις επιδρομές εναντίον των τοπικών Wahhabis. Ένας Σέρβος εθνικιστής με δεσμούς με το τοπικό ισλαμιστικό κίνημα άνοιξε πυρ εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Σεράγεβο τον Οκτώβριο του 2011.
"Όταν επιστρέφουν από τη Συρία και το Ιράκ στα Βαλκάνια, φέρνουν πίσω την ιδεολογία τους σε χωριά που διοικούνται από σαλαφιστές και Γουαχάμπι", δήλωσε ο Fodor.
«Αλλά πάνω απ 'όλα, θέλουν να συνεχίσουν τον πόλεμο τους. Και όπως είδατε εδώ στο Ásotthalom, δεν είναι δύσκολο για αυτούς να πάρουν τη Δυτική Ευρώπη, αν το θέλουν».
Ο Fodor πρόσθεσε, ότι: «Η μετανάστευση από τα Βαλκάνια θα μπορούσε να αυξηθεί σε σχέση με την πολιτική κρίση στη ΠΓΔΜ και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, αν και νομίζω ότι οι περισσότεροι θα έρθουν και πάλι από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική."
Το Think tank, του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας των Κοσοβάρων (KCSS), εκτιμά ότι 232 πολίτες του Κοσσυφοπεδίου αγωνίζονται μαζί με ομάδες  τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ. Η έκθεσή του δείχνει ότι η πλειοψηφία των Κοσσοβάρων που αγωνίζονται στη Συρία και το Ιράκ ενώθηκαν με τους αγωνιστές εκεί το 2013.


ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις