Πρέσβης ΗΠΑ στη Λευκωσία: Το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής!
«Η κυπριακή διένεξη άρχισε πριν από 51 χρόνια και το 1974 πήρε μια τεράστια και τραγική τροπή, αλλά δεν μπορεί να αναχθεί σε ένα τέτοιο πρόβλημα» υποστήριξε ο John M. Koenig
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε, όχι για πρώτη φορά, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία John M. Koenig, ο οποίος δήλωσε πως προσωπικώς δεν θεωρεί ότι
το Κυπριακό είναι κατά κύριο λόγο πρόβλημα εισβολής και κατοχής, σημειώνοντας ότι είναι στο χέρι των Κυπρίων να επαναδιεκδικήσουν το Κυπριακό Όνειρο.
Ο κ. Koenig μιλούσε σε ανοικτή συζήτηση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο με θέμα: «Cyprus at a Crossroads: A diplomat reflects on three decades of engagement with the Eastern Mediterranean" με την ευκαιρία της αποχώρησης του από το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών.
Σχολιάζοντας τη παρουσία των 40.000 Τούρκων στρατιωτών και των δεκάδων χιλιάδων εποίκων στη Κύπρο, ο κ. Koenig είπε: «Εγώ προσωπικά δεν θεωρώ ότι το Κυπριακό ζήτημα είναι κατά κύριο λόγο ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Αν δεν σας αρέσει, δεν μπορώ να κάνω κι αλλιώς. Δεν θεωρώ αυτό ως την ουσία του κυπριακού προβλήματος ".
«Ωστόσο» σημείωσε «αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και ο μηχανισμός που υπάρχει για διευθέτηση των θεμάτων είναι οι διαπραγματεύσεις για διευθέτηση του Κυπριακού που λαμβάνουν χώρα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».
Ο Αμερικανός Πρέσβης είπε ότι η κυπριακή διένεξη άρχισε πριν από 51 χρόνια και το 1974 πήρε μια τεράστια και τραγική τροπή, ξεκαθαρίζοντας ότι με κανένα τρόπο δεν δικαιολογεί αυτό που έγινε "αλλά δεν μπορεί να αναχθεί σε ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει να αγνοήσετε τη δική σας ιστορία ".
Έτσι, συνέχισε, «έχετε πολλά πράγματα να ασχοληθείτε εκτός από την παρουσία της Τουρκίας στο νησί και την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων που δεν υποστηρίζουμε ή αποδεχόμαστε και την παρουσία των εποίκων που δεν ανεχόμαστε. Αυτά όλα είναι ζητήματα που πρέπει ωστόσο να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων καθώς θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη τις απόψεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας ".
Επεσήμανε επίσης ότι «δεν νομίζω ότι έχω συναντήσει έναν Τουρκοκύπριο -ίσως υπάρχουν μερικοί εκεί έξω - που να πιστεύει πραγματικά ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και αυτοί είναι οι άνθρωποι με τους οποίους θα πρέπει να πετύχετε την ειρήνη . Έτσι θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο πώς και αυτοί βλέπουν το κυπριακό πρόβλημα".
Στην ομιλία του, ο Αμερικανός Πρέσβης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτή είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για την Κύπρο. Ακριβώς πριν από έντεκα ημέρες, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί εισήλθαν σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων για διευθέτηση του Κυπριακού κάτω από τις πιο ελπιδοφόρες συνθήκες. Κοιτάξτε γύρω από την Κύπρο. Πέρα από τις ακτές του νησιού, υπάρχει αναταραχή, διχόνοια, κίνδυνος. Στο νησί, τα τελευταία χρόνια, επίσης, δεν ήταν εύκολα, και στις δύο πλευρές. Ωστόσο, η εκλογή στις 26 Απριλίου του Μουσταφά Ακιντζί και η πρόδηλη καλή θέληση που επιδεικνύουν οι δύο ηγέτες κατά την έναρξη του νέου γύρου συνομιλιών, έχει κινητοποιήσει τους ανθρώπους αυτού του νησιού και τράβηξε την προσοχή των όσων χαράσσουν πολιτική στην Ουάσιγκτον και σε άλλες πρωτεύουσες ".
Κατέληξε λέγοντας ότι «ως ένας Αμερικανός που έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου ζώντας με τις επιτυχίες και τις αναποδιές σας, τις ελπίδες και τις ανησυχίες σας, υπόσχομαι ότι δεν θα σταματήσω ποτέ να κάνω ό, τι μπορώ για να σας βοηθήσω να πραγματοποιήσετε το όραμα σας για ένα επανενωμένο νησί. Αλλά είναι στο χέρι σας, στους Κυπρίους, να διεκδικήσει ξανά το Κύπριακό όνειρο".
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου