Ο δικαστής ...Ντρέντ πιάνει δουλειά για λογαριασμό της ΕΛ.ΑΣ.
ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
Ο Δικαστής... Ντρεντ, ο φανταστικός χαρακτήρας κόμικ του 1977, που συλλαμβάνει, ανακρίνει, δικάζει και εκτελεί ποινές, σχετικά σύντομα θα πάρει σάρκα και οστά με μία άλλη μορφή στην ελληνική πραγματικότητα, και σπάει τα ταμπού στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, που για… 22 χρόνια, εμπόδιζαν σθεναρά τη δημιουργία Δικαστικής Αστυνομίας, φοβούμενοι πως θα έχαναν
μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων και της αίγλης τους.
Η δημιουργία της δεν φαίνεται να ήταν μία εντυπωσιακή προσθήκη στην ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, αλλά προέκυψε μετά από εκτενείς συζητήσεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, ο οποίος θα πάρει και την σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Ο νόμος 2145/93 για την ίδρυσή της υπήρχε, αλλά ποτέ το Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία της.
Ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» διερευνώντας αν είναι «ώριμες» οι συνθήκες δημιουργίας της Δικαστικής Αστυνομίας, συναντήθηκε με εκείνον που πρώτος την εκστόμισε, τον κ. Πανούση, ο οποίος ανέφερε ότι δεν είναι στις πρώτες προτεραιότητες, αλλά οι επαφές με τον συνάδερφό του για το σχετικό ζήτημα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, είναι πρόσφορες οι συνθήκες, και σύντομα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.
Με την ευκαιρία της συνάντησης με τον αναπληρωτή υπουργό, τέθηκαν και κάποια άλλα ερωτήματα σχετικά με τις επικείμενες κρίσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., την «αυτονόητη» χορήγηση των αναδρομικών στους ένστολους,σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, ακόμη και για τις οικονομικές διαπραγματεύσεις στο Eurogroup, που επηρεάζουν πολυποίκιλα και τον δικό του τομέα ευθύνης. Μάλιστα για το τελευταίο είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν πιστεύω στις συγκρούσεις. Δηλαδή τα δύο αυτοκίνητα που πάνε το ένα πάνω στο άλλο δεν πρέπει κάποιο να στρίψει; Ποιο όμως είναι αυτό που θα στρίψει; Πιθανόν πρέπει να στρίψουν και τα δύο σε αντίθετη κατεύθυνση για να μην τρακάρουν μετωπικά».
«Τα ταμπού σπάνε…»
Ο αναπληρωτής υπουργός, σχετικά με τη Δικαστική Αστυνομία επεσήμανε ότι ο νόμος προέβλεπε χρόνια πριν τη δημιουργία της όπως σε πολλές χώρες του εξωτερικού. «Θα είναι ένα Σώμα, που θαενταχθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, και θα κάνει όλη αυτή τη δουλειά που κάνει η αστυνομία, αλλά δεν είναι δουλειά της να κάνει. Δηλαδή εντάλματα, κλήσεις, προανακρίσεις διάφορα πράγματα που περνάνε στη δικαιοσύνη, καθώς είναι πράξεις δικαστικές αυτές, δεν είναι αστυνομικές», δηλώνει ο κ. Πανούσης.
Ο αρμόδιος υπουργός αποκαλύπτει ότι έχει συζητήσει σχετικά με τον κ. Παρασκευόπουλο, ο οποίος θα ξεκινήσει τη νομοθετική πρωτοβουλία, και επεσήμανε τις σχετικές αστυνομικές «αγκυλώσεις».
«Σε αυτό το υπουργείο υπήρξαν ενστάσεις και αντιρρήσεις, διότι φεύγει μια ύλη που ενδεχομένως τους ενδιαφέρει αλλά από μια άλλη πλευρά απεμπλέκει την αστυνομία από αυτά τα έργα που δεν είναι δικά της. Να παίρνει τώρα ο αστυνόμος ένα χαρτί να πάει να το θυροκολλεί, να δίνει κλήσεις σε έναν μάρτυρα, δεν είναι δουλειά του αυτό. Χάνει το βασικό αστυνομικό έργο που πρέπει να είναι στον δρόμο ή εν πάσει περιπτώσει στην εξιχνίαση του εγκλήματος», τονίζει εμφατικά ο κ. Πανούσης.
Ο αναπληρωτής υπουργός, δηλώνει πως όταν ενεργοποιηθεί η Δικαστική Αστυνομία, «ο ανακριτής που θέλει να προβεί σε περαιτέρω προανακριτικές πράξεις θα έχει τη δική του αστυνομία να την κάνει.Ξέρω ότι τα ταμπού και οι αντιδράσεις δημιουργίας Δικαστικής Αστυνομίας, ήταν στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά και αυτά είναι για να… σπάνε. Δεν είναι από τις πρώτες προτεραιότητες, μίλησα κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων με τον κ. Παρασκευόπουλο, βάλαμε κάτω το νομοθετικό πλαίσιο και του είπα να το μελετήσει, να το δω και εγώ ξανά, και θα συναντηθούμε και πάλι».
Πριν από μερικά χρόνια ο τέως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασίλης Κόκκινος είχε πει: Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το σώμα της δικαστικής αστυνομίας θα συμβάλει εις την εξιχνίαση των εγκλημάτων, διότι ο ανακριτής θα έχει το δικαίωμα αμέσου παραγγελίας προς τα αστυνομικά όργανα να κάνουν ορισμένες έρευνες οι οποίες προσκρούουν σε υπηρεσιακές δυσχέρειες».
«Δεν έχουμε ΚΥΣΕΑ για τις κρίσεις»
Όταν ρωτήθηκε ο κ. Πανούσης για τις επικείμενες κρίσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος, επιβεβαίωσε τον «Ελεύθερο Τύπο», σχετικά με τη μελλοντική πρόθεσή του, η επιλογή των αρχηγών των σωμάτων αυτών να γίνεται από διακομματική επιτροπή της Βουλής.
Αυτή τη στιγμή όμως, όπως ανέφερε, δεν υπάρχει ΚΥΣΕΑ για τις κρίσεις των αρχηγών και αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος που έρχονται πρώτα και για την ΕΛ.ΑΣ. που ακολουθούν τον Μάρτιο.
«Ποιο όργανο αποφασίζει;. Δεν υπάρχει όργανο που λέει πρωθυπουργός, Βούτσης, Πανούσης, τέτοιο όργανο δεν υπάρχει. Άρα πρέπει να βρεθεί ένα όργανο, το οποίο θα αποφασίσει. Τα πράγματα είναι πολύ γρήγορα. Εγώ πραγματικά πιστεύω πως θα έπρεπε να πάει στη Βουλή η επιλογή αρχηγών. Δεν προλαβαίνουμε τώρα αλλά χρειάζεται αλλαγή. Εγώ θα το ήθελα, και θα το κοιτάξω στο άμεσο μέλλον, θα ήθελα να υπάρχει μια συνευθύνη. Και αν υπάρχει τεκμηριωμένη και όχι ιδεολογικοποιημένη άρνηση στην πρόταση αρχηγού θα μπορούσε να αναθεωρείται η πρόταση του προσώπου. Στη δεδομένη στιγμή πρέπει να φτιαχτεί ένα όργανο για την επιλογή των αρχηγών, δεν μπορώ να πάω σε τέτοιες επιλογές μόνος μου» αποκαλύπτει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
«Τα αναδρομικά τον Ιούνιο»
Για ακόμη μία φορά ο κ. Πανούσης, σχετικά με τα αναδρομικά των ένστολων, είπε πως έχει μιλήσει με τον κ. Δραγασάκη, και έχουν συμφωνήσει ότι είναι αυτονόητο πως πρέπει να τα πάρουν, ενώ δική του εκτίμηση είναι ότι αυτό θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο.
Ο αναπληρωτής υπουργός δηλώνει χαρακτηριστικά: «Πρέπει να δούμε πως θα ισορροπήσει η Ελληνική οικονομία στις διαπραγματεύσεις αυτές, που θα κλείσει, δηλαδή αυτή η ιστορία για να καταλάβεις τι έχεις και τι δεν έχεις. Αλλά επειδή είπα ότι αυτό είναι δικαίωμα και δεν είναι εξαγγελία, τι να λέω συνέχεια ότι σας χρωστάμε, αφού τους χρωστάμε. Τώρα αν θα είναι ομόλογα ή αν θα είναι δόσεις δεν είμαι και αρμόδιος να το απαντήσω, απλώς να έχουν λογική. Γι' αυτό είπα δεν μπορεί να πάρεις το ένα το 2090 και το άλλο το 2010, θα σου δώσω δύο δόσεις, η πρώτη ύστερα από 40 χρόνια και η δεύτερη μετά από 80 χρόνια,… εεε εντάξει. Θα το δούμε αυτό, μέχρι τον Ιούνιο θα το έχουμε καθαρίσει. Μέχρι τότε θα έχουμε εικόνα των οικονομικών, μπορεί να γίνει και νωρίτερα, αλλά η αίσθησή μου είναι πως τότε θα ισορροπήσει η χώρα ως γενική αίσθηση».
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου