Μήπως να γίνουμε ... Αργεντινή; - Ακόμα και το ΔΝΤ την δικαίωσε και "ακύρωσε" το default του Ιουλίου

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μεγάλη νίκη για την "χρεοκοπημένη" Αργεντινή που με την γενναία στάση της ανάγκασε ακόμα και το ΔΝΤ να προτείνει ένα σύστημα που
προβλέπει ότι εάν μια ανταλλαγή ομολόγων γίνει δεκτή από ένα  προκαθορισμένο πλειοψηφικό ποσοστό των δανειστών-ομολογιούχων, τότε αυτή είναι δεσμευτική για όλους.
Δηλαδή δεν θα μπορούν κάποιοι κάτοχοι ομολόγων να μένουν εκτός αναδιάρθρωσης και να εκβιάζουν την υπό διαπραγμάτευση χώρα.

Αλλαγές στα συμβόλαια των κρατικών ομολόγων που εκδίδονται διεθνώς προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον δικαστικές διαμάχες σαν αυτή της Αργεντινής και των hedge funds, που οδήγησε στη δεύτερη "χρεοκοπία" της χώρας σε διάστημα 13 ετών.

Ουσιαστικά βέβαια η Αργεντινή δεν χρεοκόπησε διότι δεν έχει χρεία δανεισμού και έχει προσαρμόσει την οικονομία της να είναι αυτάρκης. Αυτοί που πραγματικά χρεοκοπήσαμε είμαστε εμείς.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προτείνει αλλαγή στον περιβόητο όρο “pari passu”, ο οποίος οδήγησε τον Αμερικανό δικαστή που αποφάσισε κατά της Αργεντινής να καταλήξει ότι το Μπουένος Άιρες δεν μπορούσε να πληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους ομολογιούχους εάν δεν πληρώσει πρώτα στο ακέραιο τα hedge funds (που αρνήθηκαν να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους - hold outs).

Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, η Αργεντινή βρέθηκε σε νέο τυπικό default τον Ιούλιο, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεών της με τα funds.

“Εάν τα δικαστήρια στο μέλλον ερμηνεύσουν ευρέως τις αποφάσεις που λήφθηκαν στη Νέα Υόρκη, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η διαδικασία της αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών να γίνει πιο περίπλοκη. Αυτές οι αποφάσεις έχουν αυξήσει τον κίνδυνο οι hold outs να πολλαπλασιαστούν, καθώς τώρα έχουν τη δυνατότητα να αποσπάσουν μία προνομιακή πληρωμή, έξω από τη συμφωνία για ανταλλαγή ομολόγων”, αναφέρει η μελέτη του ΔΝΤ.

Οι νέοι όροι τους οποίους προτείνει το ΔΝΤ θα διευκρινίζουν ότι η εκδότρια χώρα δεν είναι αναγκασμένη να αντιμετωπίζει όλους τους πιστωτές με τους ίδιους όρους.

Επίσης, το Ταμείο πιέζει για αυστηρότερες ρήτρες συλλογικής ευθύνης (collective action clauses), ένα σύστημα που προβλέπει ότι εάν μια ανταλλαγή ομολόγων γίνει δεκτή από ένα  προκαθορισμένο πλειοψηφικό ποσοστό των ομολογιούχων, τότε αυτή είναι δεσμευτική για όλους.

Όπως αναφέρει η μελέτη του ΔΝΤ, στην αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας, το 2012, πάνω από τις μισές σειρές ομολόγων έμειναν εκτός της ανταλλαγής, εξαιτίας των hold outs. Αυτό σημαίνει ότι εκτός της αναδιάρθρωσης έμειναν υποχρεώσεις περίπου 6,5 δισ. ευρώ ή το 30% των ελληνικών ομολόγων διεθνούς δικαίου.

Στην ουσία το ΔΝΤ αναγκάζεται να προτέινει κάτι τέτοιο κριβώς επειδή φοβάται μήπως το παράδειγμα της Αργεντινής το ακολουθήσουν και άλλοι.

Τι σημαίνει επιλεκτική χρεοκοπία; Ότι η Αργεντινή δεν θα μπορεί να βγει στις αγορές να δανειστεί. Μα έτσι και αλλιώς δεν δανείζονταν για πάνω από μια δεκαετία. Η οικονομία της είχε προσαρμοστεί στο να μη δανείζεται. Τι παραπάνω θα της συμβεί;

Η ανεργία στην Αργεντινή είναι στο 6,9% ενώ στην Ελλάδα είναι στο 27,3% επίσημα (το ανεπίσημα είναι ακόμα πιο δυσθεώρητο).

Η Αργεντινή είναι μια από τις μεγαλύτερες κτηνοτρόφες χώρες στον κόσμο. Τουτέστιν ότι και να γίνει ο λαός έχει να φάει,και θεωρείται αυτάρκης ως χώρα σε είδη πρώτης ανάγκης. Όποιος καλύπτει τις πρώτες ανάγκες του αυτόματα καθίσταται ΜΗ ΕΚΒΙΑΣΙΜΟΣ. Αυτό αντίθετα δεν μπορούμε να το πουμε για την Ελλάδα.

Η Αργεντινή έχει μηδενικό έλειμμα εδώ και μια δεκαετία, αντίθετα το έλλειμμα στην Ελλάδα είναι κάτι σαν ανέκδοτο, και αποτελεί αντικείμενο μόνιμης αλχημείας, για να προκύπτουν "κοινωνικά μερίσματα" πριν τις εκλογές.

Η Αργεντινή έχει το δικό της νόμισμα, το πέσος, ενώ εμείς αντίθετα είμαστε παγιδευμένοι στην φυλακή του ευρώ.

Η Αργεντινή που τα εληνικά συστημικά ΜΜΕ θεωρούν χρεοκοπημένη, ανήκει στους G20 λόγω του μεγέθους της οικονομίας της.

Το σημαντικότερο, η Αργεντινή χρωστάει σε ιδιώτες, αν θέλει δεν τους πληρώνει, και επιλέγει τη σωτηρία των ανθρώπων της.

Η Ελλάδα επί κυβερνήσεως Παπανδρέου αποφάσισε να εξασφαλισθούν οι ιδιώτες πληρώνοντάς τους με δανεικά χρήματα από τα κράτη της ΕΕ, και το ΔΝΤ.

Η Αργεντινή ουσιαστικά δεν χρωστάει, αντίθετα εμείς χρωστάμε 174% του ΑΕΠ!

Τέλος στην Ελλάδα δεν θέλει να επενδύσει κανείς. Αντίθετα στην Αργεντινή θέλουν να επενδύσουν όλοι και να γίνει μέλος των BRICS!

Kαι εν πάση περιπτώσει η Αργεντινή μετά την χρεοκοπία του 2001, είναι στους G20, την Ελλάδα που ακριβώς την έχουν τοποθετήσει οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά; Στον υπόνομο των διεθνών αγορών...

Ποιός είναι λοιπόν αυτός που έχει πραγματικά χρεοκοπήσει; Την δική μας χρεοκοπία την παρουσίασαν ως "σοφή επιλογή", επειδή δεχτήκαμε να αλυσσοδέθεί ο ελληνικός λαός για να ικανοποιηθούν οι αγορές, ενώ την άρνηση της Αργεντινής στο να παραδώσει το λαό της στα χέρια των τοκογλύφων τα εγχώρια και δυτικά ΜΜΕ την παρουσιάζουν σαν μια κοσμογονική καταστροφή, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους πολίτες της.

Δεν θεωρούμε τυχαίο ότι όλα αυτά έγιναν αμέσως μετά την συνάντηση του Β.Πούτιν με την Κριστίνα Φερνάντεζ. Η Αργεντινή έχει σαφώς φιλορωσικό προσανατολισμό.

Ε, και; Σημειώνουμε εμείς. Πριν τρια χρόνια ακριβώς το ίδιο είχε συμβεί και στην χώρα μας. Με μια ουσιώδη διαφορά. Την Ελλάδα την παρέδωσαν η κυβέρνηση Παπανδρέου στα αρπαχτικά, ενώ την Αργεντινη την έσωσε η Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ από τα αρπακτικά.

Η πρόεδρος της Αργεντινής επέλεξε την ευημερία του λαού της από την ευημερία επαγγελματιών οικονομικών δολοφόνων που παράγουν τόνους "αεροχρήματος" που δεν έχει τυπωθεί ποτέ, αλλά υπάρχει μόνο σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, χωρίς να έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους.
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις