Χιλιάδες μαθητές στη χώρα μας αντιμέτωποι με την πείνα



Το πρόβλημα είναι υπαρκτό στην Ελλάδα του 2014! Χιλιάδες μαθητές και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα υποσιτισμού, με αποτέλεσμα να είναι  πλέον επιτακτική η ανάγκη της θεσμοθέτησης προγραμμάτων σίτισης στα σχολεία.
Οι αριθμοί δείχνουν τη διάσταση του προβλήματος, ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, καθώς  υποσιτισμένα παιδιά σημαίνει και παιδιά
ευάλωτα σε ασθένειες που στη μετέπειτα ζωή τους ως ενήλικες  θα αντιμετωπίσουν  σοβαρά προβλήματα υγείας.
Οπως μας αναφέρει η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής  Αθηνά Λινού-photo, πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis και επιστημονική υπεύθυνος του προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ, στη χώρα υπολογίζεται ότι 686.000 παιδιά, δηλαδή το 35,4% του παιδικού πληθυσμού της χώρας, βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις της UNICEF. Παράλληλα, το 34,6% (3.795.100 άτομα) του συνόλου του πληθυσμού της Ελλάδας βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής , ενώ το ποσοστό κινδύνου φτώχειας στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο στην ΕΕ.
Η ίδια εικόνα προκύπτει και από τα  στατιστικά δεδομένα του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Το Πρόγραμμα υλοποιείται από το 2012 και απευθύνεται σε μαθητές δημοσίων σχολείων κοινωνικο-οικονομικά ευπαθών περιοχών της χώρας, που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση, παρέχοντάς τους καθημερινά θρεπτικά και υγιεινά γεύματα ενισχύοντας παράλληλα την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.
«Στοιχεία που συλλέχθηκαν από χιλιάδες ερωτηματολόγια κατά το σχολικό έτος 2012-2013, έδειξαν ότι το 64% των οικογενειών που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ το 27% των οικογενειών αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια με πείνα. Παράλληλα, δεν είχε καμία μορφή εισοδήματος κανένας από τους δύο γονείς σε ποσοστό 11% και τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς σε ποσοστό 46%. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι το 9% των μαθητών ήταν λιποβαρείς και το 30% υπέρβαροι ή παχύσαρκοι» σημειώνει η κ. Λινού.
Ενδεικτικός της ανάγκης για σίτιση είναι και ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από τα σχολεία για το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Συγκεκριμένα, κατά το σχολικό έτος 2013-2014 υποβλήθηκαν συνολικά 1053 αιτήσεις σχολείων για συμμετοχή στο Πρόγραμμα, που αντιστοιχούν σε 152.397 μαθητές και αφορούν περί τα 670.000 άτομα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σύνθεση των μελών των οικογενειών των μαθητών.
Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, το οποίο υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis με κύριο δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και με την υποστήριξη άλλων ιδιωτικών φορέων και ιδρυμάτων, , κατόρθωσε τη σχολική χρονιά 2013-2014 να καλύψει 406 σχολεία, με 61.876 συνολικά μαθητές.
Μέσω του Προγράμματος, οι συμμετέχοντες μαθητές λαμβάνουν κάθε μέρα ένα δωρεάν, θρεπτικό και υγιεινό γεύμα, ειδικά σχεδιασμένο ώστε να καλύπτει σημαντικό κομμάτι των αναπτυξιακών τους αναγκών και να καλλιεργεί υγιέστερες διατροφικές συνήθειες. Ως αποτέλεσμα,  μειώθηκε ο δείκτης της επισιτιστικής ανασφάλειας ανάμεσα στους συμμετέχοντες και εμμέσως ενισχύθηκαν οικονομικά οι οικογένειες των μαθητών. Ενδεικτικά, κατά το σχολικό έτος 2012-2013, 5.800 οικογένειες με 24.900 μέλη που αντιμετώπιζαν πείνα πριν ενταχθούν στο Πρόγραμμα, δεν αντιμετώπιζαν πείνα μετά τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Παρόλ’ αυτά, τα σχολεία και οι μαθητές που κατάφερε να καλύψει η ΔΙΑΤΡΟΦΗ το σχολικό έτος 2103-2014 αντιστοιχούν σε λιγότερο από το ½ της υπαρκτής ανάγκης.
«Σημειώνεται πως παγκοσμίως», τονίζει η κ. Λινού «η καταπολέμηση του υποσιτισμού καθίσταται επιτακτική ανάγκη, καθώς η μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας κατά 50% έως το 2015, αποτελεί τον υπ’ αριθμόν 1 Αναπτυξιακό Στόχο της Χιλιετίας, όπως διατυπώθηκε το Σεπτέμβριο του 2000 στη Διακήρυξη της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών. Στο ίδιο πλαίσιο, η πρόληψη και η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και του υποσιτισμού παιδιών αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα τόσο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO, 2013) όσο και της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Καταναλωτών της Ε.Ε. (European Commission, 2013). Η έλλειψη επαρκούς και υγιεινής τροφής αποτελεί μία από τις σοβαρότερες ανισότητες, ειδικά στην παιδική ηλικία, καθώς διευρύνει και διαιωνίζει τον κοινωνικό αποκλεισμό, με αρνητικές συνέπειες για τη διατήρηση και ανάπτυξη μίας εύρωστης κοινωνίας. Η αντιμετώπισή της συμβάλλει στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και στην προάσπιση της υγείας του πληθυσμού, με σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, όπως καλύτερη ποιότητα ζωής, αποδοτικότητα και διατήρηση της παραγωγικότητας του πληθυσμού για περισσότερα χρόνια».
Η χώρα μας πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα, καθώς οι περισσότερες χώρες στον κόσμο φροντίζουν για τη διανομή φαγητού μέσω του σχολείου, στοχεύοντας στην καταπολέμηση του υποσιτισμού των παιδιών και την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, ενώ είναι λιγοστές οι χώρες στις οποίες δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόγραμμα σίτισης για τους μαθητές.  Πλέον και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί από τους αρμόδιους φορείς, καθίσταται επιτακτική η συνέχιση αναπτυξιακών Προγραμμάτων έμπρακτης υποστήριξης των μαθητών και των οικογενειών τους, με απώτερο στόχο την υιοθέτησή και υλοποίησή τους σε εθνικό επίπεδο. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, το οποίο εφαρμόζεται με επιτυχία για τρία συναπτά σχολικά έτη και συμβάλλει καίρια και αποδεδειγμένα στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας και στην υιοθέτηση υγιέστερων διατροφικών προτύπων.


ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις