Η λίστα των εν Ελλάδι Ισλαμιστικών οργανώσεων…
>Μουσουλμανική Αδελφότητα
Έχει παρατηρηθεί σημαντική εξάπλωση και κυρίως κοινωνική-οικονομική ευρωστία, όπως επίσης και διείσδυση σε πολιτικούς και εκπαιδευτικούς κύκλους.
Η δράση της έγινε εμφανής από το 2005 και μετά, όταν ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το «Hellenic-Arabic center for culture and civilization», Ηροδότου Αττικού 6, Τηλ. 2310514858, e-mail: «ellinoaraviko@hotmail.com»
Το κέντρο αυτό χρηματοδοτήθηκε από το «Europe Trust» το οποίο είναι ελεγχόμενο από την οργάνωση ομπρέλα της Μ.Α. ονόματι «Federation of Islamic Organization in Europe (FIOE)» και επιδοτείται κατά βάση από σαουδαραβικούς κύκλους.
Παρομοίως, το 2008 ιδρύθηκε στο Μοσχάτο-Αττικής από το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου «Arab-Hellenic Center for Culture and Civilization» (AHCCC), το «ΕΛΛΗΝΟΑΡΑΒΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» με επένδυση 3,4 εκατ. δολαρίων που δόθηκαν από Σαουδάραβα επιχειρηματία.
Κατά εγκαίνια παρευρέθησαν ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν, αρκετοί Ιμάμηδες διαφόρων μουσουλμανικών κρατών, καθώς και αποστολές εκπροσώπων μουσουλμανικών οργανώσεων από όλη την Ευρώπη. Το κέντρο έχει συνολικό εμβαδόν 2.000 τ.μ. και λειτουργεί και ως χώρος προσευχής και θρησκευτικής λατρείας, άρα, ως εκ τούτου, η Αθήνα διαθέτει Τέμενος εδώ και περίπου 5 έτη…
Τόσο το κέντρο στη Θεσσαλονίκη όσο και αυτό του Μοσχάτου ανήκουν στο AHCCC. Την παρούσα περίοδο η Μ.Α. επεκτείνεται ως ελέχθη ανωτέρω με τη σύσταση ΜΚΟ και λοιπών σωματείων και διεκδικεί δυναμικά να ελέγξει το υπό ανέγερση Τέμενος των Αθηνών μέσω της παρουσίας φίλα προσκείμενων προσώπων προς αυτήν. Πλέον αυτού, επιδιώκει την σύσφιξη των σχέσεων της με πολιτικά κόμματα της παρούσας αντιπολίτευσης.
>Μουσουλμανική Αδελφότητα Σύρων
Την παρούσα περίοδο λόγω του πολέμου στη Συρία, παρατηρείται μια περιορισμένης κλίμακας εκστρατεία μέσω του γνωστού «You Tube» που αφορά τη λειτουργία της συριακής αντιπολίτευσης και των μελών της που κατοικοεδρεύουν στην Ελλάδα και ανήκουν στη Μ.Α. Σύρων.
>Islamic Forum of Europe
Πανευρωπαϊκή Ισλαμιστική οργάνωση με πολιτικό παρεμβατικό ρόλο, στην Ελλάδα εδρεύουν μικροί πυρήνες με πρόσωπα που σχετίζονται είτε επαγγελματικά είτε προσωπικά με τη Μεγάλη Βρετανία, κυρίως καταγωγής από το Μπαγκλαντές.
>Jamaat e-Islami (JI)
Η οργάνωση αυτή έχει παρουσία στην Ελλάδα μέσω των μεταναστών προερχομένων από το Πακιστάν και αριθμεί περί τα 500 μέλη. Διαπλέκεται με την εν Αθήναις οργάνωση «Islamic Forum of Greece».
>Dawat-e Islami
Αριθμεί μερικές εκατοντάδες μέλη, κυρίως Πακιστανούς μετανάστες.
>Tablighi Jamaat
Η οργάνωση αυτή επικεντρώνεται στη δράση μερικών εκατοντάδων Πακιστανών μεταναστών και επιπλέον δέχεται επισκέψεις Ιμάμηδων που οργανώνουν σεμινάρια θρησκευτικής φύσεως κυρίως στην Αθήνα.
>Islami Jamiat-e-Talaba
Μικρός πυρήνας Πακιστανών υπηκόων
>Tehrik-e-Jafaria
Οργάνωση σιιτών Πακιστανών με μερικές εκατοντάδες μέλη και σύνδεση με τις υπόλοιπες σιιτικές ομάδες στην Ελλάδα όπως και με την Πρεσβεία του Ιράν.
>Χεζμπολάχ
Η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση και πλέον μέρος της κυβέρνησης του Λιβάνου, διαθέτει παρουσία και εν Ελλάδι, αφανή ως επί το πλείστον λόγω των διεθνών κυρώσεων και των πολλαπλών διεθνών περιπλοκών της. Το 2007 επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ κατέγραψε, ότι στην Αθήνα δρα λαθρεμπορική ομάδα της Χεζμπολάχ που διακινεί εμπορεύεται παράνομα προϊόντα καπνού προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το παγκόσμιο δίκτυο της οργάνωσης. Κατά καιρούς, ελληνικά ΜΜΕ εκτιμούν τη σύνδεση της Χεζμπολάχ με αριστερίστικα δίκτυα στην Ελλάδα ακόμα και τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ο «Επαναστατικός Αγώνας». Μετά τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006, η όποια παρουσία της Χεζμπολάχ στην Αθήνα έχει καταστεί δυσδιάκριτη.
>Hizb ut-Tahrir
Εκτιμάται ότι δρα μικρός πυρήνας οπαδών. Το Γενικό Προξενείο του Ουζμπεκιστάν στην Αθήνα είχε εκδώσει σχετική μελέτη για την επικινδυνότητα της οργάνωσης (http://www.uzbekistan.gr/hizb.doc) που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της.
>Ανσάρ αλ Ισλάμ
Η οργάνωση αυτή έχει παρακμάσει, εάν και εκτιμάται ότι εξακολουθεί να διαθέτει ενεργά μέλη από την ιρακινή κοινότητα της Ελλάδος.
>Χαμάς
Η οργάνωση αυτή που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, διέθετε αξιόλογη παρουσία αλλά και προβολή μέχρι περίπου το 2008-2010. Έκτοτε λόγω του πολέμου στη Γάζα, της ελληνοϊσραηλινής προσέγγισης, όσο και λόγω της έλλειψης κεφαλαίων η δράση της έχει αισθητά μειωθεί, εάν και παραμένει ενεργή με αρκετά μέλη, κυρίως στην Αθήνα.
>Σαλαφιστές
Η πλέον γνωστή ομάδα είναι το σωματείο «Ελ Ραχμάν», που περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο Αιγύπτιους και προσήλυτους Έλληνες.
>Islamic Research Foundation
Διαθέτει «έμμεση» συνάφεια με εν Ελλάδι οργάνωση
>Κίνημα Γκιουλέν
Το «Κίνημα του Φετχουλάχ Γκιουλέν» διαθέτει παρουσία στην Ελλάδα με πυρήνες και παράτυπα «θρησκευτικά φροντιστήρια» σε Θράκη, Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
>Fatah al Islam
Η οργάνωση αυτή διαθέτει χαλαρούς πυρήνες Λιβανέζων και Παλαιστινίων και χρησιμοποίησε κατά το παρελθόν την Ελλάδα ως χώρα διέλευσης (τράνζιτ) για τα μέλη της προς την Ε.Ε.
Εικαζόμενες οργανώσεις-ομάδες
Αλ Σαμπάαμπ (Σομαλία), Αλ Κάιντα (οι ελληνικές αρχές θεωρούν ότι 3.000 συμπαθούντες την οργάνωση που λειτουργούν ως άτυπος πυρήνες), Παλαιστινιακή Τζιχάντ, Ahlus Sunnah wal Jamaah, Hefazate Islam Bangladesh, Bangladesh Khelafat Majlish, Al-Nour Party, Fatah al-Islam, αυτόνομες ομάδες Ταλιμπάν – Αφγανών, Tanzeem-e-Islami, Jannat Pakistan Party, Jamaat-e-Islami Hind, UKIM, Young Muslim Organisation (YMO).
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου