Βολιβία: Το Τείχος των...δεινοσαύρων


 
Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης Sucre στην Βολιβία βρίσκεται το Cal Orko, μία επιβλητική πλάκα ασβεστόλιθου μήκους 1,5 χιλιομέτρων (0,9 μίλια) και 100 μέτρων σε ύψος. Σε αυτήν την απότομη «πρόσοψη» (σ.σ. pentapostagma.gr - κλίση 72 μοίρες), οι επισκέπτες μπορούν να ταξιδέψουν στο χρόνο όταν οι δεινόσαυροι κατοικούσαν στη Γη πριν από περισσότερα από 68 εκατομμύρια χρόνια.    

Στο Cal Orko οι επισκέπτες μπορούν να δουν 462 διαφορετικές διαδρομές δεινοσαύρων από τουλάχιστον 8 διαφορετικά είδη, με έναν συνολικά απίστευτο αριθμό 5.055 μοναδικών αποτυπωμάτων. Πώς είναι όμως, δυνατόν, χιλιάδες πατημασιές δεινοσαύρων να αποτυπώνονται σε έναν φαινομενικά κάθετο βράχο ύψους 100 μέτρων;

 


Μπορεί να φαίνεται απίστευτο, αλλά το Cal Orko βρίσκεται εξ ολοκλήρου μέσα σε ένα λατομείο ασβεστόλιθου που ανήκει στο FANCESA, την Εθνική Βιομηχανία Τσιμέντου της Βολιβίας.  Βρίσκεται στο σχηματισμό της «El Molino», ενώ το θέαμα των βαρέων μηχανημάτων εξόρυξης (θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα μηχανήματα εξόρυξης αποτελούν του σημερινούς «γίγαντες της Γης») με φόντο τα αποτυπώματα-πατημασιές των δεινοσαύρων με χρονολογική προέλευση 68 εκατομμυρίων ετών (οι προϊστορικοί «γίγαντες της γης») δημιουργεί έναν πολύ ενδιαφέρον παραλληλισμό.



Λίγο πιο πάνω στο λόφο, βρίσκεται το Parque Cretácico. Το μουσείο δεινοσαύρων άνοιξε το 2006 και διαθέτει 24 ομοιώματα δεινοσαύρων σε πραγματική κλίματα, διάφορες εκθέσεις και μια εξέδρα 150 μέτρων που «βλέπει» προς το Cal Orko. Από το συγκεκριμένο σημείο μπορεί κανείς να αντιληφθεί το πραγματικό μέγεθος και την έκταση του Cal Orko.

Αυτό σημαίνει ότι οι Δεινόσαυροι μπορούσαν να σκαρφαλώνουν σε τοίχους ύψους 100 μέτρων;

Η απάντηση είναι αρνητική. Εξετάζουμε ένα φαινόμενο που διαμορφώθηκε σε μία συνολική χρονολογική περίοδο 68 εκατομμυρίων ετών. Τα αποτυπώματα σε αυτό το σημείο σχηματίσθηκαν κατά τη διάρκεια της Μααστριχτιανής περιόδου της Κρητιδικής Περιόδου κατά τη Μεσοζωική Εποχή. Όπως εξηγεί ο Ian Belcher από το theguardian.com «οι μοναδικές κλιματολογικές διακυμάνσεις μετέτρεψαν την περιοχή σε ένα παλαιοντολογικό «εργαστήρι». Τα πόδια των δεινοσαύρων βυθίζονταν στην μαλακή ακτογραμμή υπό ένα ζεστό και υγρό κλίμα, αφήνοντας σημάδια που στερεοποιούνταν από μεταγενέστερες περιόδους ξηρασίας. Ο υγρός καιρός «επανήλθε» βυθίζοντας ξανά τα αποτυπώματα κάτω από λάσπη και ιζήματα.  Το μοτίβο υγρού-ξηρού κλίματος επαναλήφθηκε επτά φορές, διατηρώντας τα πολλαπλά στρώματα των αποτυπωμάτων. Τελικά, η τεκτονική δραστηριότητα ώθησε το επίπεδο εδάφους έως μία φανταστική γωνία θέασης – λες και η φύση είχε αντιληφθεί από τότε τις «τουριστικές δυνατότητες» του σημείου.


Το Cal Orko αποτελεί μία από τις ελάχιστες τοποθεσίες στον κόσμο όπου μπορεί κάποιος να βρει συγκεντρωμένα αποτυπώματα από πολλά είδη δεινοσαύρων πού έζησαν κατά τη διάρκεια της Κρητιδικής περιόδου. Το εκπληκτικό μέγεθος, η γεωλογική σημασία, η βιοποικιλότητα και η κοινωνική συμπεριφορά που μπορούν να μελετηθούν στο Cal Orko το καθιστούν μία ιδιαίτερα ξεχωριστή τοποθεσία.

 

πηγη
pentapostagma

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις