Βελονισμος επιστημονικη επιβεβαιωση...
Ο βελονισμός μπορεί όντως να καταπραΰνει την ημικρανία, την αρθρίτιδα και άλλα νοσήματα που προκαλούν χρόνιο πόνο, σύμφωνα με νέα μελέτη – την πιο καλοσχεδιασμένη και λεπτομερή ανάλυση που έχει διεξαχθεί έως σήμερα για τον βελονισμό, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
σε μια πανάρχαιη, ανατολίτικη θεραπεία που χρησιμοποιείται ευρέως από εκατομμύρια ασθενείς στη Δύση.
Αν και ο βελονισμός αποτελεί εδώ και δεκαετίες αντικείμενο μελετών, τα ευρήματα της ιατρικής έρευνας είναι αντιφατικά και συχνά προϊόν μικρών και χαμηλής ποιότητας μελετών. Η νέα ανάλυση, που χρηματοδοτήθηκε από τα ομοσπονδιακά Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ, διήρκεσε έξι χρόνια και αποτελεί εξ αρχής, λεπτομερή ανάλυση προγενέστερων μελετών στις οποίες είχαν συμμετάσχει σχεδόν 18.000 ασθενείς.
Οι ερευνητές, που δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine», ανακάλυψαν ότι ο βελονισμός είναι καλύτερος από τις εικονικές θεραπείες και τη συνήθη φροντίδα για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, της ημικρανίας και του χρόνιου πόνου στη μέση, στον αυχένα και στη ράχη.
Η μελέτη
Ο δρ Βίκερς και ομάδα επιστημόνων από πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γερμανία και η Σουηδία, αποφάσισαν να αναζητήσουν οριστική απάντηση στα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί ανά τις δεκαετίες.Αφού εξέτασαν όλες τις έως τώρα μελέτες, κατέληξαν σε 29 τυχαιοποιημένες που ήταν υψηλής ποιότητος. Στη συνέχεια, ήρθαν σε επαφή με τους ερευνητές που τις είχαν πραγματοποιήσει και τους ζήτησαν όλα τα στοιχεία που είχαν συλλέξει για να τα επεξεργαστούν από την αρχή.
Με αυτόν τον τρόπο διόρθωσαν όλα τα τυχόν λάθη (είτε στην στατιστική ανάλυση είτε στην μεθοδολογία) και κατόρθωσαν να κάνουν καλύτερες συγκρίσεις και να εξαγάγουν πιο αξιόπιστα και ασφαλή συμπεράσματα.
Επί έξι χρόνια οι ερευνητές ανέλυαν στοιχεία από μελέτες που συνέκριναν τον βελονισμό με την κλασική φροντίδα (λ.χ. τη λήψη παυσίπονων) ή με ψευδοθεραπείες (σε αυτές οι γιατροί έβαζαν σε τυχαία σημεία τις βελόνες, αλλά οι ασθενείς νόμιζαν ότι έκαναν κανονικό βελονισμό).
Συμπέρασμα: ο ένας στους δύο ασθενείς που έκανε αληθινό βελονισμό είδε βελτίωση στον πόνο του, ενώ απ’ όσους δεν έκαναν είδε βελτίωση με άλλες θεραπείες ή αυθυποβολή το 30%.
Πραγματικό όφελος
«Η ερευνητική ομάδα μας απαρτιζόταν από πάνω από 30 επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο και όλοι είχαν την ίδια άποψη: η διαφορά που παρατηρήθηκε είναι κλινικώς σημαντική», τόνισε ο δρ Βίκερς. «Επιπλέον, από τα στοιχεία μας κατέστη σαφές ότι το όφελος δεν ανάγεται στη σφαίρα της ψυχολογίας. Οι ασθενείς είχαν αληθινή, κλινική βελτίωση της κατάστασής τους».
Σε ένα σχόλιό του που συνοδεύει τη νέα μελέτη, ο δρ Αντριου Λ. Εϊβινς, ερευνητής στον ιατρικό οργανισμό Kaiser Permanente, σημειώνει αναφορικά με τις συμπληρωματικές θεραπείες, ότι για τον βελονισμό τουλάχιστον υπάρχουν «βάσιμα στοιχεία» πως προσφέρει οφέλη έναντι της συνήθους φροντίδας για τους ασθενείς με διάφορες αιτίες χρόνιου πόνου.
Επίσης, σε άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Oncology, 2010; 28: 1154. οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν και πάλι ότι ο βελονισμός μπορεί πραγματικά να ανακουφίσει τον πόνο στις αρθρώσεις μας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η άποψη της Ανατολής ότι το σώμα είναι ένα πολύπλοκο και αλληλένδετο ενεργειακό σύστημα μπορεί να έχει και τα θετικά της, τελικά. Μείωσε “σημαντικά” τον πόνο στις αρθρώσεις και τη δυσκαμψία σε μία ομάδα 43 γυναικών που λάμβαναν συμβατική θεραπεία για καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες είχαν κάνει είτε πραγματικά βελονισμό ή μια «εικονική» εκδοχή του, εξαλείφοντας έτσι την πιθανότητα ότι τα οφέλη ήταν όλα στο μυαλό τους. Οι ερευνητές, από το Columbia University Medical Center στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι ο βελονισμός ήταν τόσο αποτελεσματικός ώστε το 20 τοις εκατό των γυναικών ήταν σε θέση να σταματήσουν τη φαρμακευτική αγωγή για τον πόνο τους – κάτι που καμία από όσες είχε κάνει πλασματικό βελονισμό δεν ήταν σε θέση να το κάνει.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου