έρουν τον εφιάλτη του Covid-19 - Νέα μορφή τρομοκρατίας από τις παραλλαγές, υποτιμούν και πάλι τη συλλογική ανοσία

Επαναφέρουν τον εφιάλτη του Covid-19 - Νέα μορφή τρομοκρατίας από τις παραλλαγές, υποτιμούν και πάλι τη συλλογική ανοσία 

Νέες παραλλαγές

του Covid-19 εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο και πυροδοτούν φόβους για καλοκαιρινή άνοδο των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, ως το τελευταίο σημάδι της ικανότητας της μολυσματικής νόσου να μεταλλάσσεται και να απειλεί ενδεχομένως τη συλλογική ανοσία, αναφέρουν οι Financial Times, σε ένα άρθρο που παραπέμπει περισσότερο στη γνωστή τρομοκρατία των Αμερικανών.
Η ΚP. 2, μια από τις πολλές αποκαλούμενες παραλλαγές FLiRT - η λέξη προέρχεται από τα ονόματα των μεταλλάξεων στον γενετικό κώδικα των παραλλαγών - έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος του κορωνοϊού στις ΗΠΑ από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο.
Στις δύο εβδομάδες έως τις 11 Μαΐου, το ΚP. 2 αντιπροσώπευε το 28,2% των περιπτώσεων, από μόλις 3,8% τις δύο εβδομάδες έως το τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Η παραλλαγή ΚP1. 1 έχει επίσης αυξηθεί ταχέως για να αντιπροσωπεύει το 7,6% των μολύνσεων.
Ο οργανισμός παρακολουθεί στενά τις παραλλαγές FLiRT - συμπεριλαμβανομένων των στελεχών KP και του προηγουμένως κυρίαρχου στελέχους JN.1 που είναι όλα παραφυάδες του κυρίαρχου στελέχους Omicron Covid - αλλά δεν πιστεύει ότι υπάρχουν στοιχεία ότι θα οδηγήσει σε αύξηση σε περιπτώσεις σοβαρής νόσου.

Συνεχίζεται η τρομοκρατία

Τέσσεραμισι χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ο φόρτος κρουσμάτων στις ΗΠΑ έχει πέσει κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο, ενώ πολλοί ειδικοί στις μολυσματικές ασθένειες δεν αναμένουν αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, προειδοποιούν ότι αυτή η νέα ομάδα παραλλαγών θα μπορούσε να προκαλέσει ένα καλοκαιρινό κύμα λοιμώξεων.
Ένα βασικό ερώτημα είναι πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα τρέχοντα εμβόλια κατά των νέων στελεχών.
Ο Lawrence Young, ιολόγος στο πανεπιστήμιο του Warwick, είπε ότι τα ενισχυτικά εμβόλια θα συνεχίσουν να παρέχουν αξιόλογη προστασία, τουλάχιστον από σοβαρές ασθένειες.
Ωστόσο, ο William Schaffner, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Νάσβιλ του Τενεσί, υποστήριξε ότι η προστασία «δεν είναι τόσο εγγυημένη έναντι αυτών των υπομεταβλητών επειδή οι μεταλλάξεις είναι λίγο πιο απομακρυσμένες από το είδος της προστασίας αντισωμάτων που λάβαμε από προηγούμενη μόλυνση και από τους εμβολιασμούς».
"Αλλά αυτά τα στοιχεία προέρχονται από εργαστηριακές μελέτες, πρέπει να δούμε τι συμβαίνει στο πεδίο", πρόσθεσε ο Schaffner.
Η συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ θα συνεδριάσει στο τέλος του μήνα για να συζητήσει συστάσεις για το μείγμα παραλλαγής των εμβολίων Covid του επόμενου χειμώνα.
Ανέβαλε τη συνάντηση από νωρίτερα τον Μάιο, ώστε να μπορέσει να συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία για τα τελευταία στελέχη.

Το συμβαίνει στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι παραλλαγές FLiRT εντοπίστηκαν σε 14 χώρες σε όλη την Ευρώπη καθώς και στο Ισραήλ.
Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δήλωσε ότι η δραστηριότητα του Covid «παραμένει χαμηλή» σε ολόκληρη την ήπειρο «αν και με έναν μικρό αριθμό μεμονωμένων χωρών να εμφανίζουν ελαφρές αυξήσεις στις ανιχνεύσεις από πολύ χαμηλά επίπεδα».
Είχε επίσης παρατηρήσει «περιορισμένο αριθμό ανιχνεύσεων» για τον JN. 1,7 και ΚΡ. 2, οι δύο παραλλαγές που είχαν αυξηθεί αναλογικά στις ΗΠΑ.
Αξιωματούχοι από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι αρκετά από τα στελέχη FLiRT κυκλοφορούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο σε χαμηλά επίπεδα, αν και ορισμένα φαινόταν να αυξάνονται ως ποσοστό των κρουσμάτων αλληλουχίας.














ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις