Χρήματα από τον Ζάκερμπεργκ του Facebook χρησιμοποιήθηκαν για να υπονομεύσουν τις εκλογές, να παραβιάσουν τον νόμο: Έκθεση

Αυτός είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο (Φώτο) 

Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ χρησιμοποιήθηκαν

για παραβίαση των εκλογικών νόμων, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Το Amistad Project της Thomas More Society, ένας εθνικός νομικός οργανισμός που παρατηρεί συνταγματικές παραβιάσεις, δημοσίευσε την έκθεση 39 σελίδων, ισχυριζόμενος ότι τα 500 εκατομμύρια δολάρια του Ζάκερμπεργκ που δόθηκαν σε εκλογικούς αξιωματούχους χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταχείριση των ψηφοφόρων άνισα και για να επηρεάσουν ακατάλληλα τις εκλογές προς όφελος του Δημοκρατικού προεδρικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν.

Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων πήγε στο Κέντρο Τεχνολογικής και Πολιτικής Ζωής (CTCL), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ξεκίνησε από πρώην διευθυντές και προσωπικό του New Organising Institute, ενός προοδευτικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού.

Σύμφωνα με την ερευνητική έκθεση, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός νωρίτερα φέτος «άρχισε να στέλνει πράκτορες σε πολιτείες για να προσλάβει [άτομα σε] ορισμένα οχυρά των Δημοκρατικών, ώστε να ετοιμαστούν επιχορηγήσεις που θα ζητούσαν χρήματα από» αυτόν.

Για παράδειγμα, το κέντρο έδωσε $100.000 στον Κόρυ Μέισον, δήμαρχο του Racine, Ουισκόνσιν, για να προσλάβει τέσσερις άλλες πόλεις για να αναπτύξουν ένα σχέδιο, και να ζητήσουν μεγαλύτερη επιχορήγηση από αυτό. Αυτές οι πέντε πόλεις υπέβαλαν ένα τέτοιο σχέδιο τον Ιούνιο και έλαβαν 6,3 εκατομμύρια δολάρια για να το εφαρμόσουν.

Αυτού του είδους η ιδιωτικοποίηση των εκλογών «υπονομεύει τον νόμο «Βοήθησε την Αμερική να Ψηφίσει» (HAVA), ο οποίος απαιτεί την υποβολή εκλογικών σχεδίων των πολιτειών σε ομοσπονδιακούς αξιωματούχους και την λήψη έγκρισης, και απαιτεί σεβασμό για ίση προστασία καθιστώντας όλους τους πόρους διαθέσιμους εξίσου σε όλους τους ψηφοφόρους», αναφέρει η έκθεση.

«Η παροχή κεφαλαίων από τους Ζάκερμπεργκ-CTCL επέτρεψε σε αυτά τα προπύργια των Δημοκρατικών να δαπανήσουν περίπου $47 ανά ψηφοφόρο, σε σύγκριση με $4 έως $7 ανά ψηφοφόρο σε παραδοσιακά Ρεπουμπλικανικές περιοχές της πολιτείας. Επιπλέον, αυτή η πρόσληψη στοχευμένης δημιουργίας αρμοδιοτήτων για συγκεκριμένη κυβερνητική δράση και χρηματοδότηση, έρχεται σε αντίθεση με τα νομοθετικά εκλογικά σχέδια, και προσκαλεί την κυβέρνηση να κάνει διακρίσεις στην προεκλογική διαδικασία.»

 

 
Ο Φιλ Κλάιν, διευθυντής του Πρότζεκτ Amistad του Ιδρύματος Thomas More, σε μια φωτογραφία αρχείου. (Παραχώρηση του Φιλ Κλάιν)

 

Ο εκπρόσωπος του Μέισον δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό, ούτε εκπρόσωπος του Facebook, ούτε το γραφείο μέσων ενημέρωσης της CTCL.

«Αυτό είναι ουσιαστικά να έχουμε μια μυστική κυβέρνηση που διεξάγει τις εκλογές μας», δήλωσε ο Φιλ Κλάιν, διευθυντής του Amistad Project, σε συνέντευξη Τύπου στην Βιρτζίνια.

«Η κυβέρνηση έχει τη βασική ευθύνη της διαχείρισης των εκλογών. Δεν βγάζουμε τις εκλογές σε πλειστηριασμό. Δεν έχουμε εκλογές που διενεργούνται από την Coca Cola. Είναι καθήκον της κυβέρνησης να διαχειρίζεται τις εκλογές και πρέπει να το κάνει χωρίς να βάζει το δάχτυλο στην ζυγαριά.»

Το Πρότζεκτ Amistad ανέφερε ότι τα βασικά ιδρύματαπου χρηματοδοτούν τις προσπάθειες είναι το Ταμείο Δημοκρατίας, το Ταμείο New Venture, το Ίδρυμα Skoll και το Ίδρυμα Knight.

Άλλοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που θεωρήθηκαν κρίσιμοι για τη διανομή των χρημάτων εκτός από το CTCL ήταν οι: Κέντρο Έρευνας για την Ηλεκτρονική Καινοτομία, το Κέντρο Κοινωνικού Σχεδιασμού, το Εθνικό Ινστιτούτο Ψηφοφορίας από το Σπίτι, το Κέντρο Ασφαλών και Σύγχρονων Εκλογών, και το Rock the Vote.

Κανένας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις