Politico: Στρατόπεδα προσφύγων τα ελληνικά νησιά

Politico: Στρατόπεδα προσφύγων τα ελληνικά νησιά 


Ένα σοκαριστικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, το οποίο προβλέπει τη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων, σε περίπτωση ρήξης με την Τουρκία, αποκαλύπτει δημοσίευμα της
εφημερίδας «Politico».

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, το προσχέδιο αναφέρει πως τα ελληνικά νησιά θα χρησιμεύσουν όχι μόνο ως κέντρα υποδοχής για τους πρόσφυγες αλλά και ως ημι-μόνιμα στρατόπεδα προσφύγων, όπως αυτά που βρίσκονται στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία και το Λίβανο. Η ΕΕ δεν έχει ακόμα προβεί σε συγκεκριμένες προετοιμασίες αλλά φαίνεται να καλλιεργεί την ιδέα να δείξει στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ότι έχει και άλλες επιλογές, όσο και αν αυτές δεν είναι ελκυστικές.


Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ρήξη στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας οφείλεται κυρίως στην άρνηση του Ερντογάν να αναθεωρήσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο της χώρας ο οποίος σύμφωνα με καταγγελίες αξιοποιείται για την στόχευση δημοσιογράφων και όσων ασκούν κριτική στο απολυταρχικό καθεστώς Ερντογάν. Το δημοσίευμα καταλήγει λέγοντας πως ακόμα και αν η ΕΕ παρείχε στην Ελλάδα σημαντική οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη, η μαζική ροή προσφύγων θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω το ήδη εύθραυστο πολιτικό σύστημα ενώ η ΕΕ θα πρέπει να αφιερώσει περισσότερους ανθρώπινους πόρους στη χώρα.

«Δεν έχουμε σχέδιο Β, έχουμε μόνο σχέδιο Α» δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, σχετικά με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης. «Διαπραγματευτήκαμε με την τουρκική κυβέρνηση, έχουμε μια συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση και έχουμε τον λόγο της» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι οι τακτικές επαφές με τις τουρκικές αρχές συνεχίζονται.


Εικόνες απόλυτης εξαθλίωσης στο Ελληνικό

Βρωμιά, δυσωδία, ελλείψεις ακόμη και βασικού ιατροφαρμακευτικού υλικού και παροχών, αλλά και προβλήματα με τη σίτιση συνθέτουν ένα σοκαριστικό σκηνικό στο οποίο καλούνται να ζήσουν οι χίλιοι και πλέον πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού.

Τα σκουπίδια βρίσκονται ακριβώς δίπλα από τις σκηνές όπου διαμένουν, με αποτέλεσμα να αποτελούν εστία μόλυνσης τόσο για τους ίδιους όσο και για τα ανήλικα παιδιά τους. Κάτω από τις σκηνές απλώνουν κουβέρτες όπου παιδιά λίγων μηνών κοιμούνται «προστατευμένα» από το σκληρό έδαφος. Γύρω από τις σκηνές οι πρόσφυγες έχουν σκάψει χαντάκια προκειμένου να κρατήσουν μακριά τα νερά της βροχής, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας το περνούν στις εξέδρες του σταδίου προκειμένου να αποφύγουν τον ήλιο που δημιουργεί υψηλές θερμοκρασίες.

Την ίδια ώρα τα ανήλικα παιδιά παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια σκαρφαλώνοντας σε δίχτυα που βρίσκονται σε κενά σημεία των εξεδρών και ύψους έως και πέντε μέτρων από το έδαφος. Όλα τα συρμάτινα κιγκλιδώματα του σταδίου έχουν μετατραπεί σε απλώστρες, ενώ ευπαθή προϊόντα όπως γάλατα τα οποία θα έπρεπε να βρίσκονται εντός ψυγείου, φιγουράρουν έξω από τις σκηνές εκτεθειμένα στο ήλιο. Για λίγο νερό συνωστίζονται στην ουρά, ενώ οι τουαλέτες που υπάρχουν είναι λίγες για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση εξαθλίωσης, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική απειλή (ΚΕΕΕΡΦΑ) ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες που στεγάζονται στο Ελληνικό και συγκεκριμένα στις σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, έκαναν μαζική απεργία πείνας για το άθλιο φαγητό και νερό, καταγγέλλοντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Όπως καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ: «Η ιατρική εξέταση είναι πλήρως ανεπαρκής καθώς δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό, ούτε οι κατάλληλες υποδομές στο χώρο. Η γεύση του νερού διαφέρει από αυτό που πίνουμε σε άλλα μέρη από βρύσες. Αν το βράσεις για τσάι, μένει κάτι σαν λάδι στην επιφάνεια», επικαλούμενη αντιπροσωπεία προσφύγων που τους ενημέρωσε ότι πολλά παιδιά καταλήγουν στα νοσοκομεία με πόνους στο στομάχι και αρκετοί πάσχουν από διάρροια.

«Η πραγματικότητα είναι ότι ο χώρος του Ελληνικού έχει μετατραπεί σε άτυπο κέντρο κράτησης αφού οι πιέσεις για μη απομάκρυνση από το χώρο σε καθημερινό επίπεδο έχουν πολλαπλασιαστεί»,
καταλήγει.

Από την άλλη πλευρά, οι υπεύθυνοι για το φαγητό δηλώνουν πως οι μετανάστες τρώνε κανονικά και πως δεν υπάρχει πρόβλημα.

«Η σίτιση γίνεται κανονικά. Είχαμε από τους διαμένοντες μια έκφραση διαμαρτυρίας για το φαγητό. Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού φαγητού απείχαν όλοι από το συσσίτιο. Η διαμαρτυρία δεν είχε να κάνει με την ποιότητα αλλά με το γεγονός ότι κάποια από τα τρόφιμα που διανέμονται δεν συγκαταλέγονται στις διατροφικές τους συνήθειες τους. Οι συντονιστές τους εξήγησαν πως έχουν τα πράγματα και χθες το βράδυ οι πρόσφυγες έφαγαν»
, υποστήριξε η υπεύθυνη της δομής Χριστίνα Χρηστίδου.


























ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις